AB Komisyonu Google’a 5 milyar dolar ceza verdi

Avrupa Birliği Komisyonu Google şirketine ait Android işletim sistemi için rekabet kanunlarına aykırı davranışları sebebiyle 4.3 milyar Euro (5 milyar dolar) para cezası verdiğini açıkladı.

Karar 18 Temmuz 2018 tarihinde açıklandı. Bu karar şu ana kadar alınmış para cezaları kararları içindeki en büyük ceza olduğu belirtiliyor.

Kararın alınmasının gerekçeleri şu şekilde açıklanıyor.

Akıllı telefon üreten şirketlerin Android haricinde başka işletim sistemlerine sahip modeller üretmemesi ve satmaması için çalışmalar yapması.

Akıllı telefon üreticilerine ve cep telefonu hizmetleri sunan şirketlere Google arama motorunu tek seçenek olarak sunması için mali teşvikler önermesi.

Akıllı telefon üreticilerine Android işletim sistemi için önceden ayarlanmış Google arama motoru seçeneği sunması, kullanıcılarına Playstore’a girmek için Google şirketine ait Chrome internet tarayıcısını indirme zorunluluğu getirmesi.

Google ceza konusunda açıklama yaptı

Açıklamada üretici şirketlere herhangi bir zorunluluk veya zorlama getirmediklerini bu konuda olan suçlamaları reddettikleri belirtildi.

Google arama motoru ve Playstore gibi uygulamaların birlikte sunulmaları sayesinde Android işletim sisteminin ücretsiz olarak kullanılmasının sağlanıldığı belirtildi.

Ayrıca karara itiraz ederek temyize gideceklerini de açıkladılar.

Rusya’da buna benzer bir soruşturma açılmıştı. Soruşturma sonucunda Google Rusya kurumları ile anlaşmaya varmıştı. Anlaşma çerçevesinde Google Android kullanıcılarının Chrome tarayıcılarını ilk açtıklarında arama seçeneklerini sunmayı kabul etmişti. Seçenekler içinde Google, Yandex ve Mail.ru arama motorlarından herhangi birisi seçilebiliniyor.

Avrupa Komisyonu 2017 yılı içinde Google şirketine 2.8 milyar dolar ceza kesmişti. Cezaya gerekçe olarak Google arama motorunda alışveriş için kıyaslamalar yapılırken çıkan sonuçların kendi hizmetlerine uygun olacak şekilde öne çıkarması olarak gösterilmişti.

Avrupa komisyonu Google şirketinin reklam verme hizmeti olan Adsense hakkında soruşturma yürütüyor. Yakında soruşturmanın bitebileceği ve Adsense olayından ceza alabileceği belirtiliyor.

İlk olarak Google karara itiraz edeceğini açıklamıştı. İtirazın mahkemelere taşınması halinde kararların yıllar sonra çıkabileceği belirtiliyor. Yakında buna Adsense cezası da eklenecektir.

İkinci olarak bunca yıldır neden ceza verilmedi de şimdi veriliyor. Google neden hedef tahtasına konuldu. Dünya iki kutuplu hale gelmeye başladı ve artık bir ticaret savaşı başladı. Bu savaşta Avrupa ülkeleri kimin yanında yer alacak ya da almayacak onun adımlarını görüyoruz. Bu savaş böyle sürmeye devam ederse dünya çapındaki tüm büyük teknoloji devlerini zor günler bekliyor demektir. Teknoloji devlerinin küçülme ve yeni küçük şirketler oluşabilme ihtimali artacaktır. Gelecek yıllarda örneğin Avrupa üretimi veya Avrupa’ya özel bir akıllı telefon işletim sistemi gibi örnekler görebiliriz.

Yorum Yazın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir