Apple Facebook’un kullanıcılarını izlemesini engelleyecek

Apple, IOS ve Mac işletim sistemlerinin yeni sürümlerinde Facebook’un kullanıcılarını izlemek amacıyla kullandığı tüm araç ve yöntemleri etkisiz hale getirmek için çalışacağını duyurdu.

Daha önce Apple Yönetim Kurulu başkanı Tim Cook, Facebook’un kullanıcılarını takip ederek izlemesini mahremiyet işgali sözleriyle eleştirmişti.

Apple’ın düzenlediği bir konferansta konuşan Yazılım Şefi Craig Federighi Facebook’un kullanıcılarının beğenme ya da tıklama faaliyetleri haricinde de izlediğini açıkladı. Kullanıcıların tüm hareketlerinin sürekli izlendiğini belirtti.

Craig Federighi bundan sonra Safari tarayıcılarında Facebook’un çerez (cookie) kullanıp veri toplamasına izin vermek istiyor musunuz uyarısı bulunacağını açıkladı.

Bundan sonraki zamanlarda Facebook tarafından kullanılan tüm araçları etkisiz hale getirmek amacıyla yeni yöntemler bulmak için çalışmalara devam edecekleri açıklandı.

Biz kullanıcılar için çok güzel bir gelişme olacaktır. Birkaç ay önce Facebook kişisel verilerin usulsüz kullanılması gündeme gelmişti. Bu olay kişisel olarak izlenmenin kötü sonuçlarının olabileceğini ortaya çıkarmış oldu.

Bu uygulama güzel fakat Apple kendi işletim sistemi aracılığıyla kullanıcıları hakkında ne tür bilgiler topluyor? Bu kullanıcılarını koruma hareketi kendileri içinde geçerli olacak mı?

Apple ileri ki zamanlarda işletim sistemlerinin kullanıcıları hakkında ne türde bilgileri topladığını kullanıcılarına bildirecek mi? İşletim sistemi kişisel bilgileri topladıktan sonra Apple’a gönderirken göndermeme seçeneği sunacak mı? Kullanıcıları bu bilgileri yollanmadan önce görebilecek mi?

Umarım bu girişim kendileri içinde geçerli olur.

Yoksa herkesi engelleyip tüm kişisel bilgileri kendi bünyesinde toplayıp tekel bir şirket olması ileri de şu an ki durumdan çok daha kötü bir sonuç ortaya çıkmasına sebep olur.

Kişisel bilgiler birilerinin elinde olacaksa en azından tek bir şirketin elinde olmaması daha iyi bir seçenektir. Rekabet kaybolursa biz tüketiciler için hizmet ya da ürün kalitesi konusunda sorunlar yaşarız.

Yorum Yazın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir