İngiltere’de robot doktor ve hemşire önerisi yapıldı

İngiliz Halk Sağlığı Araştırmaları Enstitüsü (IPPR) hemşirelerin yaptığı işlerin üçte biri ile doktorların yaptığı işin dörtte birinin robotlar ile yapılabileceğine dair raporunu kamuoyuna açıkladı.

Tavsiye niteliğindeki çalışma ile İngiltere’nin sağlık harcamalarında 13 milyar sterlin tasarruf edilebileceği belirtiliyor. Birçok işlemin otomasyon ile gerçekleşmesi sonucunda sağlık çalışanlarının zamanlarının büyük kısmını hastalarına ayırabileceği ifade ediliyor.

Bakıcı robotların hasta bakımlarına yardımcı olabileceği veya ameliyat sonrası fizik tedavi işlemlerinde kullanılabileceği belirtiliyor.

Yapay zekâ ile yönetilen ve çeşitli algoritmalar kullanılarak kanser türlerinin büyük kısmının teşhis edilebileceği belirtiliyor. Ayrıca göz ve kalp rahatsızlıkları dâhil birçok hastalığın robot doktorlarca teşhis edilip tedavisinin sağlanmasının mümkün olduğu belirtiliyor.

İngiltere’de 1.3 milyon sağlık çalışanının bulunduğu belirtiliyor. Önerinin hayata geçmesi durumunda sağlık alanında çalışanların yaklaşık %25’lik kısmının işini kaybedebileceği belirtiliyor.

Not:
İngiliz Halk Sağlığı Araştırmaları Enstitüsü
Institute for Public Policy Research (IPPR)
Resmi internet sitesi:
https://www.ippr.org/

Yorum Yazın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir