Yeni antibiyotik türü keşfedildi

ABD’li bilim adamları toprak örnekleri üzerinde yaptıkları incelemeler de yeni bir antibiyotik türü keşfettiklerini açıkladılar.

Rockefeller Üniversitesi bünyesindeki araştırmacıların bulduğu antibiyotiğe malasidin adı verildiği belirtildi.

Araştırma sonuçları Nature Microbiology adlı bilimsel dergide yayınlandı.

Yeni ilacın MRSA adlı antibiyotiklere karşı dirençli olan bakteriler verdikleri fareler üstünde denendiği ve yeni ilacın farelerin derilerindeki iltihapları yok ettiği tespit edildi.

Antibiyotiklere dirençli bakterilerin açtığı hastalıklar yüzünden dünya genelinde yılda 700 bin kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Günümüzde özellikle gram negatif bakterilerin antibiyotiklere karşı direnç geliştirildiği biliniyor. Bu bakteriler zatürre, kanda, idrar yollarında ve deride iltihaplara sebep oluyor.

Yeni antibiyotiğin gram negatif bakterilerin yol açtığı hastalıkları tedavi edebileceği belirtiliyor.

Yeni antibiyotiklerin bulunması neden çok önemlidir?

1800’lü yılların sonuna doğru insanların ortalama ömrü 24 yaş civarlarındaydı. 1900’lü yıllara doğru ise ortalama ömür hızla yükselmeye başladı. Her doğan 1000 çocuktan neredeyse yarısı ölüyorken günümüzde bu oran çok düştü.

Günümüzde ise ortalama ömür ülkeden ülkeye değişse de çoğu ülkede 70-80 yaşa doğru gelmeye başladı.

Bu kadar büyük değişimi sağlayan sanayi devrimi ve 1800’lü yıllardaki bilimdeki ilerleme sayesinde aşıların ve antibiyotiklerin bulunmasıydı.

Eski nesillerde yaşam şartları çok zor idi. Yere düştüğünüzde bile elinizde veya kolunuzdaki yara biraz derin ise mikrop kapıp ölebiliyordunuz. Grip, veba, verem vb gibi birçok salgın gerçekleşiyor ve insanların ölümüne sebep oluyordu.

Çocuklarda da birçok hastalık ölümlere sebep oluyordu.

Şu an adını duymadığımız tarihten silinmiş birçok hastalık eski zamanlarda bazen şehirlerin bile haritadan silinmesine sebep olabiliyordu.

Çeşitli dönemlerde dizanteri vb birçok salgında aileler yok olabiliyor veya çocuklar öksüz kalabiliyordu.

Bu tür tehlikeli durumları günümüz insanları çekmediği için dünyanın eskiden de böyle olduğu fikrine kapılıyor ve tehlikenin farkına varamıyor.

Geçmişteki acıları çekmememizi sağlayan antibiyotiklere maalesef birçok bakteri artık direnç kazanmış hale geldiler.

Yeni antibiyotiklerin araştırılması ya da bulunması ilaç haline getirilme çalışmaları çok uzun yıllar sürebiliyor. Bazı ilaçların kullanıma sunulması 20 yıl kadar bir süreyi bulabiliyor.

Şu an biz geçmiş nesillerin yaşadığı hayat şartlarında yaşamıyoruz fakat direnç kazanan bakteri türü sayısı hızla artıyor. Şu an biz hissetmiyor olsak ta antibiyotiksiz dönemlere doğru hızla ilerliyoruz. Bu yüzden yeni antibiyotiklerin bulunması çok önemli ve acil bir durumdur.

Yorum Yazın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir