Samsung nöromorfik yonga üretimi için çalışmaya başladı

Samsung şirketi nöromorfik yonga (çip) üretimi için Harvard Üniversitesi akademisyenleri ile yapılan ortak bir çalışma hakkında açıklamada bulundu.

Profesör Hongkun Park ve Donhee Ham ile birlikte Samsung mühendislerinin yaptığı ortak çalışma hakkında makale yayınlandı.

Beyindeki nöronların birbirleriyle olan sinirsel bağlantıları tüm işlem gücü ve hafızadan sorumlu olarak çalışırlar. Hangi nöronların birbirleriyle hangi sinirsel bağlantıyı kurduğu ve sinyallerin akış şeklinin tespit edilmesi gerektiği belirtildi.

Bu tespitler sonucunda beyindeki nöronların birbirleriyle olan bağlantı haritasının çıkarılması amaçlanıyor. Bu harita çıkarıldığında beynin nasıl işlem yaptığı tersine mühendislik kullanılarak tespit edileceği belirtildi.

Daha sonra nanoelektrot kullanılarak bu haritanın kablo ağı şeklinde yapının kopyalanmasıyla nöromorfik yongaların üretilmesinin amaçlandığı belirtildi. Sinir ağını kablo ağı şeklinde kopyalanmasının gerçekleştirileceği belirtildi.

Nöromorfik yongaların çevreye daha fazla uyumlu olduğu, kolay öğrenme, düşük güç tüketimi, özerlik ve bilişsel yeteneklere sahip olacağı belirtildi. Bu yeteneklerle beynin yüksek bilgi işleme yeteneklerinin kopyalanarak kullanılabileceği belirtiliyor.

Not:

Yayınlanan makaleye aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

https://www.nature.com/articles/s41928-021-00646-1

Samsung tarafından yayınlanan içeriğe aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

https://news.samsung.com/global/samsung-electronics-puts-forward-a-vision-to-copy-and-paste-the-brain-on-neuromorphic-chips

Yorum Yazın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir