Avrupa Parlamentosu biyometrik gözetimin yasaklaması kararı aldı

Avrupa Parlamentosu kamusal alanlarda insanların biyometrik verilerle gözetim altında tutulmasının yasaklanması konusunda karar aldı.

Biyometrik kitlesel gözetim yapılarak kamusal alanda insanların gizlilik ve insan onuruna saygı gösterilmesi haklarının ihlal edildiği bu nedenle bu kararın alındığı belirtildi.

Kamusal alanda yapay destekli yüz tanıma programları ile insanların sürekli takip edilmesinin yasaklanması gerektiği belirtildi.

ABD ve Avrupa ülkelerindeki polisin yapay destekli yüz tanıma programları ile kamusal alanda sürekli olarak insanları takip ettikleri biliniyordu.

Kararda tüm insanların değil suça karıştığı için ya da suç işlediği kesin olan kişilerin takip edilmesinin gerektiği belirtildi. Polislerin sürekli kullanım yerine sadece suç odaklı kullanımı tavsiyesi verildi. Takip edilecek kişilerin suç işlediğinin kesin deliller ile ortaya koyulması gerektiği belirtildi.

Kararda bu tür takip yazılımlarının açık kaynak kodlu yazılımlar olması ve toplumun bunu bilmesi gerektiği belirtildi. Ayrıca şu ana kadar yüz tanıma sistemlerinde depolanmış verilerin de silinmesi gerektiği tavsiye edildi.

Not:
Avrupa Parlamentosu Avrupa Birliği’nin bir alt meclisi konumundadır. Avrupa Birliği ile ilgili birçok kararı verir. Fakat bazı kararları üye ülkelere tavsiye niteliğindedir. Bağlayıcılığı yoktur. Üye devletler isterlerse uygularlar.

Alınan bu kararda bağlayıcılığı olmayan tavsiye niteliğinde bir karardır. Üye devletler uygulamak zorunda değildir. Şu an için bu karar böyle olsa da gelecek yıllarda bağlayıcı kararlar alınabilir. Ya da üye devletler bunu uygulamaya karar verebilir.

Yorum Yazın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir