Hava kirliliği erken doğuma sebep oluyor

ABD’de bulunan California Üniversitesi bünyesinde çalışan ve başkanlığı Rakesh Ghosh tarafından yürütülen ekip tarafından yapılan bir araştırma sonucunda hava kirliliğinin erken ve düşük kilolu doğumlara sebep olduğunu ortaya çıkaran bulgular elde edilen bir çalışma yayınlandı.

Araştırmada 204 ülkeden verilerin kullanıldığı belirtildi. Araştırma sonucuna göre her yıl Dünya’da 6 milyon bebeğin erken doğum ve 3 milyon bebeğinde düşük kilolu doğmasının sebebinin hava kirliliği olduğu tahmin edildi.

Hamilelik esnasında kilo, sigara ve alkol kullanımı kadar hava kirliliğinin de erken doğumu tetiklediği sonucuna varıldı. Ayrıca Dünya’da her yıl ölen 15 milyon yeni doğan bebeğin ölüm sebepleri arasında hava kirliliğinin önemli bir etken olduğu belirtildi.

Araştırmada kirlilik iç ve dış mekân olarak ikiye ayrıldı. İç mekânda oluşan kirliliğinin büyük kısmının odun veya kömür gibi ısınma amaçlı kullanım sonucu oluşan kirlilik olduğu belirtildi. Bu türde kirliliğin en çok gelişmekte olan ülkeler, yoksul Asya ülkeleri ve Afrika’da bulunan yoksul ülkelerde görüldüğü belirtildi.

Not:

Araştırmanın tamamına aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1003718

Yorum Yazın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir