Çin Ay’dan toprak örneği getirmeyi başardı

Çin Ulusal Uzay İdaresi tarafından 24 Kasım 2020 tarihinde Long March 5 adlı roket ile uzaya Çang’e 5 isimli uzay aracı fırlatılmıştı.

23 gün sürmesi beklenen uzay görevinin amacı Ay’ın nasıl oluştuğunu anlamak olduğu açıklanmıştı. Bu araştırma için Ay’dan 2 kilogram civarında taş, kaya ve toprak örnekleri getirilmesi planlanmıştı.

1 Aralık 2020 tarihinde aracın Ay yüzeyine başarıyla indiği açıklandı. Araç 51.8 derece batı boylamı ve 43.1 derece kuzey enlemine indiği belirtildi.

2 Gün boyunca araç Ay yüzeyinde kaldı. Toprak örnekleri alındığı ve bazı testlerin gerçekleştirildiği açıklandı.

3 Aralık tarihinden Ay yüzeyinden kalkan araç yaklaşık bir hafta boyunca Ay yörüngesinde döndü. Daha sonra Dünya’ya geri dönüş yolculuğuna başladı.

16 Aralık 2020 tarihinde ise Çin’in kuzeyindeki İç Moğolistan bölgesine örnekleri taşıyan modülün planlandığı şekilde indiği açıklandı.

Böylece 1970’li yıllardan beri ilk defa Ay yüzeyinden örnekler bir ülke tarafından Dünya’ya getirilmiş oldu. Daha önce de ABD ve Sovyetler Birliği bunu başarabilmişti. Ay’dan örnek getirebilmeyi başaran üçüncü ülke Çin olmuş oldu.

Ayrıca 2019 yılında Çang’ı 4 robotik aracı Ay’ın karanlık yüzeyine inmişti. Ay’ın karanlık yüzeyine iniş yapabilen ilk ülke Çin olmuştu.

Yorum Yazın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir