Rusya uzayda kullanılacak yön bulma sistemi geliştiriyor

Rusya Bilimler Akademisi Uzay Araştırmaları Enstitüsü uzay araçlarının uzayda gerçekleştireceği uçuşlarda kullanmak üzere X ışını yön bulma (navigasyon) sistemi geliştirdiğini açıkladı.

Nötron yıldızı olan pulsar yıldızları aynı kalp atışları ya da bir saat gibi çok düzenli aralıklar ile kısa süreli uzaya radyo sinyalleri gönderdiği biliniyordu.

Pulsarların uzayda bir doğal fener gibi görev yaptıkları bilinmekteydi.

Temmuz 2019’da uzaya fırlatılan Spektr-RG görevi kapsamında bir uzay aracı 2019 yılı Ekim ayında Dünya’dan 1,5 milyon kilometre uzaklıktaki görev yerine ulaştığı açıklanmıştı. O tarihten beri uzay aracı görev yerinde uzayın X ışını aralığında yüksek çözünürlüklü resimlerini çekmekteydi.

Uzay aracında Alman yapımı X ışını cihazı olan eROSITA teleskopu ile Rusya ve ABD ortak üretimi olan X ışını teleskopu olan ART-XC bulunuyor.

4 yıl içerisinde evrenin fotoğrafları çekilecek ve 8 farklı harita oluşturulacak. Her bir haritanın oluşturulması için 6 ay süre gerekecek. Sekiz harita incelenerek en doğru ve kesin sonucu veren tek bir haritanın 2025 yılında tamamlanması ve yayınlanması bekleniyor.

Bu haritaya göre uzay araçlarının uzayın derinliklerinde yönlerini bulması için bir yön bulma sisteminin geliştirileceği açıklandı.

Yorum Yazın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir