Kabızlığa iyi gelen besinler nelerdir?

Kabızlık çoğu insanda nadir görülen bir durumdur. Fakat çoğu insan hayatının bazı dönemlerinde bu sorunla zaman içerisinde karşılaşabilir.

Öncelikle uzun süren veya sıklıkla tekrar eden kabızlık sorunları yaşarsanız mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.

Az su tüketimi, hareketsizlik, kötü beslenme, duygusal sorunlar, lif yönünden zayıf olan besinlerin tercih edilmesi veya bazı ilaçlar bu soruna neden olabilmekteler.

Başka ve ciddi bir sağlık sorunu nedeniyle değil de sadece bir süreliğine bu sorunu yaşadığınızda bazı besinler kabızlık sorunuzu atlatmanıza yardımcı olacaktır.

Bu besinlerden en çok iyi gelenlerden bazılarını aşağıda sırasıyla okuyabilirsiniz.

Kuru Erik

Yüksek lif oranına sahiptir. Çözünmeyen lifleri sayesinde dışkıdaki su oranını arttırır. Ayrıca içerisinde bulunan difenilizatin bileşiği dışkılamayı artıcı özelliği olan laksatifin maddesinin oluşmasını sağlamaktadır.

Armut

Bir armut içerisinde yaklaşık 6 gram lif bulunmaktadır. Yüksek lif oranına sahiptir. Ayrıca bağırsak hareketlerini arttıran ve su çeken fruktoz ve sorbitol içerir.

Enginar

Bağırsak için yararlı olan probiyotik bakterilerin artmasına yardımcı olur. Ayrıca düzenli tüketilirse zararlı bakterileri yok ettiğini gösteren bilimsel çalışmalar bulunmaktadır.

Yulaf Kepeği

Lif bakımından oldukça zengindir. Bu lifler sayesinde bağırsak hareketlerini arttığı tespit edilmiştir.

Kayısı

Yaş ya da kuru olarak tüketilirse sindirimi kolaylaştırır. Tokluk hissi oluşturduğu ve kilo vermede yardımcı olduğu tespit edilmiştir.

Keten Tohumu

Çok yüksek lif oranına sahiptir ve sindirimi kolaylaştırır. Bağırsak hareketlerini arttırdığı, besinlerin hızlı geçmesini sağladığı bilinmektedir. Öğütülerek tüketilmesi önerilmektedir.

Yorum Yazın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir