Foxconn üretimini Çin dışına taşıdığını açıkladı

Apple ve Dell başta olmak üzere Dünya’nın teknoloji devlerine üretim yapan Foxconn şirketi üretimini kademeli olarak Çin dışına taşımaya başladığını açıkladı.

2020 yılı Haziran ayına kadar Çin’deki üretimin %25’inin başka ülkelere kaydırıldığı açıklandı. 2020 Temmuz ayı içerisinde ise bu oranın %30’a ulaştığı açıklandı.

Üretimin Hindistan ve Doğu Asya ülkelerine kaydırıldığı açıklandı. Ayrıca üretimin Güney Amerika ve Avrupa ülkeleri dâhil birçok ülkeye kaydırılmasının devam edeceği açıklandı.

Bu karara ABD tarafından başlatılan ve sürdürülen ticaret savaşının neden olduğu açıklandı. Çin Dünya’nın üretim merkezi olma özelliğini kaybetmeye başladığı belirtiliyor.

Ayrıca korona virüs salgını tüm üretimin bir ülkede olmasının zararlı yönlerini ortaya çıkardığı da belirtiliyor. Salgın başladığında parasını ödediği halde birçok üretici Çin’deki fabrikalardan kendi mallarını alamamışlardı.

Üretim için hiçbir sorun yaşamayan ülkelerdeki fabrikalar Çin fabrikalarından parça alamadıkları için üretimlerini durdurmak zorunda kalmışlardı. Bu yüzden aylarca birçok ülkede bazı ürünlerde satılacak ürün bulunamadığı haberleri duyulmaya başlanmıştı.

Ticaret savaşının etkilerini korona salgını hızlandırmış gibi görünüyor.

İleri teknoloji ürün üreten birçok fabrika onlarca ülkeye taşınırken hatta bu ülkeler içinde diğer ülkelere göre daha yüksek işçilik ücretleri olan bazı Avrupa ülkeleri olmasına rağmen ülkemize gelen bir fabrika olmaması ülkemiz adına üzücü bir gelişmedir.

Not:
Foxconn (Hon Hai Precision Industry) Tayvan’da kurulmuş elektronik üretim şirketidir.

Yorum Yazın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir