Güney Kutbu’nda eriyen kar yüzeylerinde yosun örtüleri ortaya çıktı

Antarktika Araştırma Kurumu ve İngiltere’nin Cambridge Üniversite biyologlarından oluşan bir ekip tarafından yürütülen araştırma sonucunda eriyen kar yüzeylerinde yosun örtüleri oluştuğu belirlendi.

6 yıl boyunca süren araştırmada uydu görüntüleri ve Antarktika bölgesinde yapılan saha çalışmaları ile 1679 yosun bölgesi tespit edildi. Yosun örtülerinin kar yüzeyini yeşile boyadığı ve 1.9 kilometre karelik alana yayıldığı belirlendi.

Küresel ısınma sonucunda eriyen kar ile birlikte oluşan ıslak yüzeyde yosun örtülerinin ortaya çıktığı belirtildi. Ortaya çıkan yosun örtülerinin yılda salınan 479 ton karbonu soğurabileceği belirtildi.

Ayrıca yosun örtülerinin bazı mantar sporları ve bakterilere yuva sağladığı da açıklandı. Küresel ısınma ile kutuplarda yeni ekosistemlerin oluşabileceği belirtildi.

Araştırma Nature Communications dergisinde yayınlandı.

Tek hücreli yosunların birleşerek oluşturduğu yapı yosun örtüsü olarak adlandırılıyor.

Kutup bölgelerinin dünyanın geri kalan yerlerine göre daha hızlı ısındığı daha önceki yıllarda açıklanmıştı. Güney Kutbu’nda bulunan Seymour Adası’nda 14 Şubat’ta 20.7 derece sıcaklık ölçülmüş ve bu derece rekor olarak kayıtlara geçmişti.

Yorum Yazın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir