Çin hipersonik hava aracı testi gerçekleştirdi

China Daily gazetesi Çin Havacılık ve Aerodinamik Teknolojileri Akademisi’ne dayandırdığı haberde Çin’in hipersonik bir hava aracının testini başarıyla gerçekleştirdiğini açıkladı.

Uçuş testinin Çin’in kuzeybatısında yapıldığı belirtildi. Hava aracının Starry Sky – 2 (Şing Kong – 2) olarak adlandırıldığı belirtildi.

Hipersonik aracın ilk önce katı yakıtlı roketle yol aldığı açıklandı. Bu aşamada hava aracının ses hızının 5.5 katı olan 5.5 Mach’a çıktığı ve 400 saniye boyunca hızını koruduğu açıklandı. Daha sonra katı yakıtlı roketin araçtan ayrıldığı aracın kendi motorlarıyla yola devam ettiği belirtildi. Bu aşamada hava aracının 6 Mach’a çıktığı ve saatte 7 bin 344 kilometre hıza ulaştığı açıklandı.

Yaklaşık 10 dakika süren test uçuşunda aracın geniş açılı manevralar yaptığı ve yerli olarak geliştirilip üretilen sıcaklık denge ve termal koruma sistemi ile çok sayıda teknolojinin denendiği bildirildi.

Aracın geliştirilmesinin 3 yıl sürdüğü açıklandı.

ABD 2011 yılında Mach 20 hızında insansız hava aracı HTV-2 adlı aracı test etmişti. Test esnasında hava aracı Pasifik Okyanusu’na düşmüştü. Araç sadece birkaç dakika uçabilmiş ve test başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Çin 2017 yılı Mart ayı içinde WU-14 adlı hipersonik planörüyle Mach 5 ile Mach 10 hızları arasında 7 başarılı test gerçekleştirmişti.

Nükleer silahlar ile balistik füzeleri taşımak için kullanılabilecek olan hipersonik hava araçlarını ilk test eden ülkeler arasında Hindistan, Rusya ve Avustralya bulunuyor.

Yorum Yazın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir