Tesla otomobildeki karbon fiber parçaların üretimi

Tesla, otomobillerinin ön konsolundaki bazı parçalar ve araç içinde karbon fiber kompozit aksamlar kullanıyor.

Bu parçaları 2013 yılında imzalanan antlaşma ile MATA Otomotiv üretiyor. Farplas grup bünyesinde faaliyet gösteren firma Tuzla/İstanbul tesislerinde üretimi gerçekleştiriyor.

Karbon fiber kompozit parçaların üretimi ileri teknoloji ve bilgi birikimi gerektiriyor. Tesla firmasına üretim yapmayı başarmış olması ülkemiz adına sevindirici bir gelişmedir.

İngiltere’de faaliyet gösteren Formula 1 araçlarının karbon fiber şasesini üreten bir firmadan Know-How türünde bir antlaşmayla teknoloji transferi yapılmış olsa da önümüzdeki yıllarda kendi teknolojisini geliştirmesinin önünde bir engel yok. Bir şekilde bir yerlerden başlanması gerekiyor.

Uzun yıllar sonra Formula 1 araçlarına, savaş uçaklarına ya da uzay sanayisinde ileri teknoloji gerektiren karbon fiber ürünlerde geliştirebilirler. Bu alanda dünyaya adımızı duyuran bir firmamız veya markamız neden olmasın.

Firma daha önceki yıllarda otomobil iç kısmındaki ahşap kaplama vb ürünleri de üretmiş. Bu ürünlerini Cadillac, Aston Martin, Land Rover, Chrysler, Dodge RAM, Corvette ve GM markaları için üretmiş ve günümüzde de üretmeye devam ediyor.

Şimdi ahşap, deri ve plastik vb ürünler yanına karbon fiber parçaları da eklemiş bulunuyor.

Umarım önümüzdeki yıllarda bu konularda bilgi birikimlerini arttırır ve teknolojilerini geliştirirler. Önümüzdeki yıllarda belki de bir Formula 1 aracının gövdesini ya da belli kısımlarını veya uzay ve uçak sanayisinde parça üreten bir şirket olarak adlarını duyuracaklar. Umarım ileri ki yıllarda ileri teknoloji ürünü parça üretiminde MATA Otomotiv başarılı olur.

Ülkemizin yüksek teknolojiye sahip ürünleri üretmesi gerekiyor. Böylece ülkemiz gelişmiş ülkeler seviyesine çıkabilsin.
Notlar:

Farplas grup resmi internet sitesi:
http://www.farplas.com.tr/

MATA Otomotiv resmi internet sitesi:
http://www.mataauto.com/

Konuyla ilgili firmanın resmi sitesinde yayınlanan sayfa linki:
http://www.mataauto.com/?p=3523

Yorum Yazın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir