Türk Telekom hisselerine el konuldu

Türk Telekom 2013 yılında bankalardan 4.75 milyar dolar kredi almıştı. Son 2 yılda ise kredinin taksitleri ödenmediği açıklanmış ve bankalarla borç yapılandırma görüşmeleri başlatmışlardı. Son aylarda ise yine borcun ödenemediği haberleri yapılıyordu. Son birkaç ay içinde görüşmelerin ilerlemediği ve bankaların borca karşılık Türk Telekom şirketinin %55 hissesine el koyma ihtimali üzerine haberler yapılıyordu.

Bankaların Haziran ve Temmuz aylarında bankaya el koymak için harekete geçtiği belirtildi. Daha sonraki süreçte bankalar bu olayı resmen doğruladılar.

4.75 milyar dolarlık borç 20 küsur civarında Türk ve yabancı bankalar tarafından verilmişti.

En büyük pay ise Akbank, Garanti Bankası ve İş Bankası 3 küsur milyar dolarlık kısmı sağlamışlardı. İleri ki zamanlarda diğer borç veren bankalar ya hissedar kalacaklar ya da hisselerini satacaklardır.

BTK 17 Ağustos 2018 tarihinde hisse devrine resmen izin verdiğini açıkladı. Şu an bu 3 büyük banka Türk Telekom’un %55’lik kısmına sahip diyebiliriz.

2005 yılında Lübnanlı Hariri ailesine ait Ojer Telekomünikasyon şirketine Türk Telekom şirketinin %55’lik hissesi satılmıştı.

2005 yılında özelleştirilme gerçekleştirildiği zaman kamuoyunda çok övücü haberler yapılıyordu.

Devletin şirketleri yönetmekte hantal olduğu çok kötü hizmet kalitesi olduğu ve yavaş çalıştığı gibi etkenler ortaya sürülüyordu.

Özel sektörün çok daha iyi ve etkin çalışacağı açıklanmıştı. Hizmet kalitesinin çok iyileşeceği, ülke telekomünikasyon alt yapısının çok güçleneceği ve dünyada çok iyi yerlere geleceğimiz söyleniyordu. Hizmet kalitesi artacak fiyatlar düşecekti.

Verilen 4.75 milyar dolar artı 13 yılda Türk Telekom şirketinin 20 milyar TL civarında kar elde ettiği belirtiliyor. Üstüne şirkete ait birçok arsa ve arazinin satıldığı bakır kablo gibi birçok yapının da satılarak kar elde edildiği haberleri yapılmıştı.

Sonuç olarak tam bir hüsran yaşandı diyebiliriz. Milyarlarca para yabancı bir kişiye aktarılmış oldu. Hala ülkede ADSL teknolojisinin altında hız değerlerine sahip evler bulunuyor. 1 Mbit altında hız alan evler var. Eviniz santrale çok uzak denilerek 3 – 4 Mbit hıza sabitlenen evlerin sayısı oldukça fazladır. Ülke olarak hala 5 Mbit yükleme hızlarına bile doğru düzgün ulaşamadık.

Giden para ile ülke alt yapısı tamamen fiber optik teknolojisine çok rahat geçebilirdi. Dünya sanayi 4.0’ı gerçekleştiriyor ve şu an sanayi 5.0 hazırlıklarına ve geliştirmesine başlandı. Ülkemizin telekom alt yapısı çok güçlü olmazsa sanayi 3 devriminde takılı kalırız. Hatta önümüzdeki yıllarda teknoloji ve yazılımda iyi olmayan ülkelerin yok olacağını bile görebileceğiz.

Devlet kötü yönetir, yavaş ve kötü hizmet kalitesi verir deniliyordu. Türk Telekom devlet elindeyken 2003 yılında ilk ADSL teknolojisini hizmete sunmuş ve sadece 2 yıl içinde yani 2005 yılına kadar tüm ülkeyi ADSL teknolojisine taşımıştı.

Kötü denilen devlet 2 yıl içinde bunu yaptı ama iyi denilen özel sektör 13 yılda bakır kablo değişimini tamamlayamadı. Üstelikte bu değişimi yapacak kadar parayı kazanmış olmasına rağmen olmadı.

Şu an bankalar ne yapacak ileri de kime satılacak gibi bir sürü belirsiz durum var.

Ülkemizin geleceği ve teknolojiyi yakalamamız adına devletin bir an önce bu işe el atması gerekir. Bu gelişme kötü denilen devlet şirketlerinin aslında iyi yönetilirse çok iyi olabileceğini gösterdi.

Yorum Yazın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir