Uber sarhoş yolcuyu yapay zekâ ile tespit edecek

Uber hizmet almak isteyen yolcuların sarhoş olup olmadığını tespit edebilen bir yapay zekâ yazılımının patent hakkını almak için başvuru yaptı.

Patent başvurusunda yazılımın normal olmayan kullanıcı faaliyetlerini tespit edebildiği belirtildi. Yazılım yolcunun yeri, telefonda yazıları ne kadar doğru yazdığı, telefonu tutma açıları gibi birçok değişkeni gözlemleyip tespitler yapabildiği belirtiliyor.

Bu patent başvurusu ile birlikte Uber şirketine karşı görüşler de ortaya atıldı.

Şoför olarak sisteme giren birisinin bu uygulama ile sarhoş olan yolcuları görebileceği ve bu durumlarından yararlanabileceği ve bu yüzden yolcuların mal veya can güvenliği tehlikesi altında olduğu belirtildi. İyi bir yolculuk için üretilen yazılımın insanları korunmasız hallerindeyken hedef gösterme ihtimali olacaktır.

Uber eleştirilere karşın daha iyi bir yolculuk deneyimi için sürekli yeni patentler aldıklarını ve denemeler yaptıklarını ve her denemenin kullanıma sunulmadığı şeklinde bir açıklamada bulundu.

Uber şirketinin güvenlik sicili pekiyi görünmüyor.

Uber kurucusu Travis Kalanick 2017 yılının haziran ayında cinsel taciz suçlamaları üstüne istifa etmişti.

ABD CNN televizyonu ABD içinde son 4 yılda 100’den fazla Uber şoförünün cinsel saldırı ya da tacizle suçlandığını ve bu kişilerden 31’inin mahkemelerce suçlu bulunduğunu duyurmuştu.

2014 yılı içinde God View adlı yazılım ile Uber’in tüm müşterilerinin ve şoförlerinin konumlarını gerçek zamanlı izleyebildiği ortaya çıkmıştı.

2016 yılı içinde bilgisayar korsanları 50 milyon müşteri ve 7 milyon şoförün kişisel bilgilerini ele geçirmişti. Üstelik bu bilgi sızdırılması olayını bir süre kamuoyundan gizlediği ortaya çıkmıştı. Daha sonra Uber güvenlik önlemlerini arttırdığını açıklamıştı.

İnsanlara yardım etmesi için tasarlanan yapay zekâ yazılımlarının insanları tehlike atabilecek yönlerinin olması ve gelecekte biz kullanıcılar için kötü sonuçlar doğurması muhtemel görünüyor.

Yorum Yazın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir