Bacakları çalıştıran hareketler beyin sağlığına iyi geliyor

Milano ve Pavia Üniversiteleri tarafından yapılan bilimsel bir araştırmada bacakları çalıştıran egzersiz ve sporların beyin sağlığına iyi geldiği tespit edildi. Araştırma Frontiers in Neuroscience dergisinde yayınlandı.

Deneyde laboratuar fareleri kullanıldı. Deney farelerinin 28 gün boyunca bacakları hareket ettirilmedi. Farelerin beyinleri incelendiğinde sinir kök hücrelerinin %70 oranında azaldığı ve yeni sinir hücrelerinin oluşumunun yavaşladığı tespit edildi.

Çalışmada farelerin arka bacaklarını hareket ettirmemesi beyinde çok önemli görevi olan subventriküler adlı bölgenin olumsuz etkilediği tespit edildi. Bu bölge sinir kök hücrelerinin sinir hücrelerine dönüştüğü alan olarak biliniyor.

Beynin bu bölgesindeki yavaşlama ve sorunlar zaman içinde beyinin kendini yenilemesini yavaşlatarak beyin sağlığının bozulmasına sebep olacağı sonucuna varıldı.

Bu çalışma ile tekerlekli sandalye ya da çeşitli sorunlar sebebi ile hareket edemeyen hastalar, astronotlar ve hareketi kısıtlı olan insanların sağlığını iyileştirebilecek çalışmalara yardımcı olabileceği belirtiliyor.

Not:

Araştırmaya aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz. (İngilizcedir)

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnins.2018.00336/full

Yorum Yazın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir