En sağlıklı yağın hindistan cevizi yağı olduğu tespit edildi

İngiltere’de bulunan De Montfort Üniversitesi bünyesinde çalışan kimya profesörü Martin Grootveld yağların sağlığımız üstüne olan etkilerini incelemek için yaptığı araştırma ile en sağlıklı yağlar belirlendi.

Bitkisel sıvı yağların doymamış yağ oranları fazla olduğu için katı ve hayvansal yağlara göre daha sağlıklı olduğu düşünülmektedir.

Araştırma sonucunda ortaya çıkan en önemli bulgulardan birisi doymamış yağ oranı fazla olan yağların sağlığa yararlı olduğu belirtiliyor. Fakat kızartma işleminde bu doymamış yağların yüksek sıcaklık etkisi altında kimyasal reaksiyonlara girerek aldehit ortaya çıkardığı belirtiliyor. Çiğ tüketimi esnasında yararlı olan yağın özelliği kızartma işleminde tersine dönerek sağlığı olumsuz etkiler hale geliyor.

Aldehit bileşiklerinin kanser, kalp hastalığı ve bunama gibi birçok hastalığa sebep olduğu biliniyor.

Araştırma kapsamında bitkisel yağlar ile kızartılan patates ve balık gibi yemeklerde ölçülen kanserojen aldehit miktarı Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği olması gereken en yüksek miktarın 100 ile 200 katı civarında çıktığı belirlendi.

Araştırma kapsamında kızartma işlemi sonucu en düşük aldehit miktarı Hindistan cevizi yağı ile yapılan yemeklerde olduğu tespit edildi.

Tereyağı katı ve hayvansal yağ olarak sağlığa zararlı olduğu düşünülse de kızartma işlemi sonucunda en az aldehit maddesi oluşan ikinci yağ olduğu gözlemlendi.

Zeytinyağının ise tereyağı ve hindistan cevizi yağına göre çok daha fazla aldehit ürettiği fakat sağlıklı olduğu düşünülen mısır ve ayçiçeği yağına göre çok daha düşük kansorejen aldehit maddesi oluşturduğu gözlemlendi.

Notlar:

Profesör Martin Grootveld kişisel ve iletişim bilgileri:
http://www.dmu.ac.uk/about-dmu/academic-staff/health-and-life-sciences/martin-grootveld/martin-grootveld.aspx

Araştırmanın tamamına ulaşmak için aşağıdaki bağlantıları kullanabilirsiniz.

https://www.dora.dmu.ac.uk/xmlui/handle/2086/16046

https://www.researchgate.net/publication/286130246_Detection_monitoring_and_deleterious_health_effects_of_lipid_oxidation_products_generated_in_culinary_oils_during_thermal_stressing_episodes

Yorum Yazın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir