Küresel ısınma insan sağlığını tehdit ediyor

Küresel ısınma sonucunda Alaska ve Sibirya’da bulunan buzulların erimesi sonucu topraklar açığa çıkmaya başladı.

Daha önce denizlerin yükselmesi, çevre felaketleri, temiz tatlı su kaynaklarının azalması veya tarım sorunları gibi birçok sorunun küresel ısınma sonucu ortaya çıktığı görülmüştü.

Sağlığımızı veya insanlığı tehdit edecek boyutta sağlık sorunlarının ortaya çıkması ihtimali küresel ısınmanın sebep olacağı yeni bir sorun türü ile tanışmamıza sebep oldu.

NASA Alaska’da 32 bin yıl önce donmuş bir bakteriyi hayata döndürmeyi başarmıştı. 2016 Ağustos ayı içinde Sibirya’da 12 yaşında bir çocuk ölmüştü. Yapılan incelemeler sonucunda çocuğun daha önce eşi benzeri görülmemiş bir şarbon hastalığı yüzünden öldüğü belirlendi.

Böylece hava veya farklı yollarla yayılması sonucunda daha önce hiç görmediğimiz türdeki bakteri ve virüslerin dünya yayılarak toplu ölümlere sebep olması ihtimali de gündeme gelmiş oldu.

Bu tür bir tehdit neden büyük sorun oluşturuyor?

Biz insanlar doğada var olan bitkiler, hayvanlar, virüs veya bakteriler ile aynı anda yaşıyoruz. Böylece savunma sistemimiz çevremizdeki tehditlere çok uzun yıllar maruz kalmış oluyor. Bunun sonucunda genlerimizde yaşanan değişimler sonucu doğada bulunan birçok hastalığa ya doğuştan bağışıklığımız var ya da tanıdık türler sayesinde hastalansak ta bir şekilde baş ediyoruz. Sürekli genetik olarak değişim geçiren hastalıklar ile savunma sistemimiz baş etmek için çalışıyor.

On binlerce hatta yüz binlerce yıl önce bir şekilde hava yoluyla bu bölgelerde hapis kalan virüslerin veya bakterilerin yayılması sonucunda daha önce karşılaşmadığımız hastalık türleri ortaya çıkacaktır. Bu farklı gen yapısına sahip türlerin içinden bazıları çok ciddi sağlık tehditleri oluşturabilecek kapasiteye sahip olabilir.

Ne kadar büyük sorunlar çıkabilir?

Bu durumu birkaç örnekle açıklayalım.

Sibirya’da ölen çocukta tespit edilen şarbon hastalığı hayvanlarda da görülebiliyor. Örneğin çok değişik türdeki bir şarbon hastalığı inek, koyun vb hayvanlar içinde çok büyük ölümlere sebep olursa beslenme kaynaklarımızın ciddi oranda kaybı ortaya çıkacaktır.

Besin olarak bizim kullandığımız ya da hayvanların doğada tükettiği birçok bitki türünün hastalanmasına sebep olacak yeni bitki virüsleri ya da bakterileri ortaya çıkabilir. Bunun sonucunda doğada gıdasız kalan birçok canlı türünün yok olduğunu görebiliriz.

Grip virüsünün çok yeni bir türü dünyaya yayılıp çok büyük sayıda insanın ölümüne sebep olabilir. Ya da daha önce tanımadığımız yeni hastalıklar ortaya çıkıp kitlesel ölümlere sebep olabilir. Bilim adamları, mühendisler, doktorlar veya teknolojimizi ve sanayimizi ayakta tutan insanların büyük kısmı ölürse insanlığın teknolojisinin gerilemesi bile söz konusu olacaktır.

Özetle bize doğrudan zarar vermese bile doğaya yayılacak yeni türler bizi çok zor durumda bırakabilir. Hatta bizde dâhil birçok türün ortadan kalkmasına sebep olacak kadar işler kötüleşebilir.

Sağlık tehditlerine karşı ne yapılabilir?

Öncelikle çok geniş çaplı oranda bir salgın gerçekleşmeyebilir. Ya da yayılan birçok yeni hastalığı bağışıklık sistemimiz yenebilir. Doğada da aynı şekilde bitkiler ile hayvanlar bununla mücadele edeceklerdir. Fakat mutlaka bazı hastalıklar ciddi sağlık sorunlarına yol açacaktır.

Birçok hastalık türü örneğin grip gibi çok hızlı şekilde yayılabilmektedir. Son yıllarda kuş gribi veya domuz gribi gibi hastalıklar dünyanın bir noktasında ortaya çıkmış ve çok kısa sürelerde de tüm dünyaya yayılmıştı.

Tarihte de birçok hastalığın dünyada büyük felaketlere yol açtığı görülmüştür. Birçok kent çeşitli salgınlarla yok olduğu tarihi kayıtlarda mevcuttur.

En son büyük grip salgını 1918 – 1920 yılları arasında gerçekleşmişti. Bu salgına İspanyol gribi adı verilmiştir. 18 ay içinde dünyada 50 – 100 milyon insanın ölümüne sebep olduğu tahmin edilmektedir. O zamanki insan nüfusunun %5’ine denk gelmekteydi.

Çok ölümcül bir virüs türüyle karşı karşıya kalırsak insanlık adına çok büyük felaket olacaktır.

Maalesef yeni bir tedavi veya aşı çalışmaları en iyi ihtimalle aylarca hatta yıllarca sürebiliyor. Bir salgın sonucunda insanlığın teknolojide ve bilimde orta çağa dönmesi mümkün bile olabilir.

En iyi önlem küresel ısınmanın durdurulmasını sağlayacak tedbirler almaktır. Yeni bir hastalığa karşı bir tedavi geliştirecek kadar süreye sahip olamayabiliriz.

Küresel ısınmaya karşı mutlaka devletlerin tedbirler alması gerekiyor. Şu an bu kadar az alanda erime varken bu sorunlar baş gösterdiyse ileride buzullar daha da eridiğinde yeni hastalıkların ortaya çıkması çok daha mümkün hale gelebilecektir. Çok kısa sürede çevreye duyarlı hale gelmek zorundayız. Yoksa doğayı yok etmemiz kendi sonumuzu getiriyor olabilir. Sonumuz gelmese bile sağlık açısından kötü deneyimler bizleri bekliyor.

Notlar:

İspanyol gribi hakkında ayrıntılı bilgi:
http://www.wiki-zero.com/index.php?q=aHR0cHM6Ly90ci53aWtpcGVkaWEub3JnL3dpa2kvxLBzcGFueW9sX2dyaWJp

Yorum Yazın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir