ABD Uzay Kuvvetleri kuracak

ABD Başkanı Donald Trump Kaliforniya eyaletindeki San Diego şehrinde askerlerle yapılan bir toplantıda yaptığı konuşmada Uzay Kuvvetleri kuracaklarını açıkladı.

2017 yılı içinde Temsilciler Meclisi ve Senato Savunma Bakanlığı yetkilendirme kanunu çerçevesinde hava kuvvetleri altında ayrı bir uzay kuvveti kurulmasına onay vermişti. Fakat ana bir kuvvet olmasına onay verilmemişti. Gelecekte bu yasa ile bir uzay kuvvetinin temeli atılmış oldu.

Şu an için Kara, Hava ve Deniz olmak üzere 3 ana kuvvet altında ordu yapılanıyor.

Geçen yıl kabul edilen yasada yapılacak bir değişikle ayrı bir uzay kuvvetlerinin kurulmasının kolaylaştığı belirtiliyor.

Bu kuvvetin kurulmasının ana nedeni ne?

2. Dünya Savaşından sonra dünya güç dengesinde 2 kutup vardı. ABD ve müttefikleri karşısında Sovyet Rusya (SSCB) ve müttefikleri şeklinde 2 büyük güç birbirine üstünlük sağlamak için bir yarış halindeydi. Bu yarışa Soğuk Savaş adı verildi.

1989 yılında Berlin Duvarı yıkıldı ve sonrasında 2 ayrı Almanya birleşti. 1991 yılında ise Sovyetler Birliği dağıldı. Böylece Soğuk Savaşı ABD kazanmış oldu. Dünyada tek süper güç ABD oldu. Dünya tek kutuplu hale geldi.

1998 yılında Asya Krizi olarak adlandırılan ekonomik kriz Rusya’nın büyük bir çöküntüye uğramasına sebep oldu. Fakat 1998 yılından sonra Rusya sürekli güçlenerek büyümesini sürdürdü. Aynı yıllar içinde Çin sürekli büyüme gerçekleştirip dünyanın ikinci büyük ekonomisi haline geldi.

Rusya askeri teknoloji dâhil büyük bir gelişim içinde Çin ile ortaklığa girdi.

Şu an yeni bir Soğuk Savaş’ın başlangıcındayız. Artık dünya tekrar eskisi gibi çift kutuplu hale geldi. Bunun göstergelerinden birisi de son zamanlarda ABD’nin Çin ve Rusya ikilisine karşı ticaret savaşına girmesi ve yaptırımlar uygulamasıdır. Dünyada Soğuk Savaşın geçmişte olmadı ama bu sefer bir savaşa dönüşebileceğinden bahsediliyor. Artık dünya gündeminde olası bir 3. Dünya savaşından bahsediliyor.

ABD uzun zamandır uzay çalışmalarına ağırlık vermeye başlamıştı. Ay üstünde kurulacak olan bir uzay üssü ile Mars gezegenine insanlı görev için hazırlıklarını tamamlamak üzere olduğu belirtiliyor.

Ayrıca en önemli mesele tabi ki ekonomi olacak. Yani uzay madenciliği ile uzaydaki göktaşlarından elde edilecek trilyonlarca dolarlık değerindeki madenlerin dünyaya taşınması bir kutbun diğer kutbu yenmesi anlamına da gelebilecektir.

Bu sebeple şu an uzayda bir yer kapma savaşı var. Artı ABD varsayalım Mars gezegenine ilk yerleşen ve uzay üssü kuran ya da uzay madenciliğini ilk başaran ülke olsun. Rusya ve Çin ikilisi mutlaka bu duruma karşılık verecektir.

Böylece bu yer kapma savaşında herkes elindeki noktaları tutmaya çalışır hale gelecektir. Artı diğer kutbun edindiği yerleri ele geçirmeye ya da yer kapmasına ve madencilik yapmasını engellemeye çalışacaktır.

Karşı tarafı engelleme ya da elindekileri korumayı sağlayacak tek şeyde askeri gücünüzdür. Geçmişte Pentagon yetkilileri eğer çıkarsa bir 3. Dünya savaşında savaşılacak cephelerden birisinin de uzay olduğunu belirtmişti.

Tabi ki bu savaş ilk Soğuk Savaş gibi bir dünya savaşı ile sonlanmasa da mutlaka karşı tarafa saldırma askeri gücüm var demeniz şart hale gelecektir. Bu yüzden uzay kuvvetlerinin kurulması kaçınılmaz gibi görünüyor.

Yakın gelecekte haberlerde şu türden gelişmeleri duyacağız.

2020 yılından itibaren ilk görevlerin başlaması bekleniyor. Daha sonrasında ABD açıkladığı hedefleri gerçekleştirebilirse 2030 yılından itibaren uzayda ciddi bir hareketlilik olacak. Yani 10–15 yıl gibi kısa bir süre sonra şu tür gelişmeleri göreceğiz.

Şu an haberlerde gemi denizde kaza yaptı, 2 gemi çarpıştı ya da battı gibi haberler duyuyoruz. Aynısı uzayda da olacaktır. Uzay gemisi kaza yaptı veya gemi mürettebatı yardım bekliyor gibi son dakika haberleri görebilme ihtimali artık hayatımıza girmiş olacak.

Umarım bir dünya savaşı çıkmaz ama çıkarsa şu haberleri duyma ihtimali olacak. Rusya uzay gemisi ABD uzay gemisini vurdu. Ya da Mars ABD üssüne Rusya Mars üssü saldırı girişiminde bulundu. Ya da ABD Çin Mars üssünü yok etti veya ele geçirdi gibi haberleri görebilme ihtimali artık hayatımıza girecek.

Hep mi kötü haberleri duyacağız?

Bir işin iyi ve kötü yönleri olabilir diye bir söz vardır.

Umarım haberlerde arıza yapan ya da yardım isteyen Rus gemisine ABD uzay gemisi yardım etti ya da tam tersi gibi insanlık açısından güzel gelişmeleri de duyarız. Ya da uzay üslerinin ortak çalışmalarını veya birbirlerine yardım ettikleri gibi gelişmelerde yaşanır. Geçmişte uluslar arası uzay üssü ortak yapılmış ve kullanılmıştı. Ortak uzay üsleri ya da çalışmaları insanlık adına yararlı olacaktır.

Ayrıca bir başka iyi yönde şudur.

Her ne kadar dünya savaşları insanlık değerleri açısından çok büyük acılar yaşatmış olsa da teknolojimizin ve şu an kullandığımız çoğu ürün ya da icat ve gelişme dünya savaşları esnasında geliştirilmişti. 2 tarafın birbirini yenebilmek için tüm kaynaklarını araştırmalara ve üretime ayırmışlardı.

Ayrıca soğuk savaşta taraflar birbirine üstünlük kurma yarışında çok büyük paraları teknoloji ve bilime harcamışlardı.

Bunu birkaç örnekle açıklayalım.

Başarı elde etmek için Ruslar (SSCB) uzay yarışını başlatmış ve uzaya ilk insanı çıkarmayı başarmıştı. Bu yenilgiye ABD ay programı kapsamında karşılık vermiş ve Ay yüzeyine insan indirme görevini başarmıştı.

En önemli örnek ise şu an hayatımızda olan onsuz yapamadığımız internettir.

İnternet ABD ordusunun kendi içinde anında görüntü, ses ve yazılı bilgi aktarımı için tasarlanmıştı. Çok hızlı şekilde iletişim kurmak ve düşmana cevap verilmesi amaçlanmıştı. Rusların ABD işgalini gerçekleştirmesi halinde ülke içinde ya da ABD’nin Ruslara yapacağı saldırılarında avantaj sağlanması amaçlanmıştı.

Bir tank içinden alınan görüntünün anında üst düzey komutanlara aktarılması ve karşı emirlerin çok hızlı verilmesi bir örnektir. Ya da günümüzde Afganistan veya Irak içinde bir düşman hedefe yapılan baskını komutanların askerlerin kaskındaki kameralardan canlı izlemesi bu duruma gösterilebilecek en iyi örneklerdendir.

Ordu için tasarlanmıştı ama halkın kullanımına açıldı ve sonra tüm dünyaya yayıldı. Büyük ihtimal ABD ordusu bizim ve tüm dünyanın bağlandığı internet dünyası haricinde kendisine özel bir internet alt yapısı vardır.

Savaşlar ya da 2 kutbun çekişmesi dünyada birçok acıları yaşatsa da teknoloji ve bilimi en çok ilerleten gelişmeler oldular. Bu tür gelişmeler olmasa bir rekabet olmasa kimse bu kadar çok parayı araştırmalara harcamamış olacaktı. Belki de internet 2100 yılında ortaya çıkacaktı. Bu yarış internetin icadını erkene almış oldu.

Sonuç olarak dünya bambaşka bir yere gidiyor ve başka şeyleri gerçekleştirme peşinde koşuyor. Sonuçta savaş olmasa bile birkaç ülke uzayın tüm zenginliklerini ele geçirmiş ve tüm zengin ve önemli noktaları kapmış olacaklar. Ayrıca bu rekabet içinde teknolojileri çok büyük oranda geliştirecekler. Bizim gibi ülkeler ise o ülkelerden yüksek teknolojili ürünler satın almak için sıraya girecekler.

Ülkemizin maalesef bu konuda hiçbir hazırlığı yok. Bu tür gelişmeler gündemimizde yer bile almıyor. Böyle gidersek bu olaylar yaşandığında veya uzay madenciliği ile zengin olan ülkeleri sadece televizyonlarda hayretler içinde izliyor olacağız.

Yorum Yazın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir