Çin patent başvurusunda dünya birincisi oldu

2017 yılı sonuçlarına göre Çin dünyada en çok patent başvurusu yapılan ülke oldu.

Ayrıca dünyada AR-GE çalışmasına en çok para harcayan ikinci ülke oldu. Aynı zamanda dünyada tam zamanlı olarak çalışan araştırmacı sayısında da birinci oldu.

2017 yılı içinde Çin’in ana kesiminde patent başvuru sayısı 1 milyon 356 bin adet olarak gerçekleşti. Buna göre her 10 bin kişiden ortalama 9.8’i patent başvurusunda bulunmuş oldu.

2012 yılından beri Çin’de hem patent sayısı hem de patent kalitesinde yükselme görülmüş oldu.

Çin artık çakma, kalitesiz düşük teknoloji üreten ülke konumundan hızla uzaklaşıyor. Dünya teknoloji ve bilimine katkıları sürekli yükselen bir ülke konumuna yükseliyor.

Dünyadaki ülkeleri bir sınıftaki öğrenci olarak varsayalım. Hangi öğrenci daha çalışkan ya da tembel notlarına bakarak yıl sonunda görebiliyoruz. Herkesin başarısı karnesine yazılmış oluyor.

Dünyaya ufak bir göz atarsanız kimler çalışmış kimler çalışmamış kimler yerinde saymış görebiliyorsunuz.

Çin’in 1998 yılındaki dolar rezervi bizim şu an ki dolar rezervinin de altındaydı. Bir ara 4 trilyon dolara kadar çıktı fakat şu an 3.1 trilyon dolar civarında bulunuyor. Ekonomisi 11 küsur trilyon dolara yükseldi. Şu an dünyanın en büyük ikinci ekonomisi konumundadır.

1980 yılında Güney Kore ülkemizin yarısı kadar zar zor ediyordu. Bir insanın yaşamının yarısı edecek sürede şu an geldiği noktayı görebiliyoruz. Sadece Samsung ve LG markalarını söylemek bile yeterli. 1980 yılında yarımız olan ülke önce bize yetişti sonra bizi 2 kat geçti.

1945 yılında 2. Dünya savaşını kaybeden Almanya’da neredeyse sağlam yapı kalmamış ülke tamamen yok olma noktasına gelmişti. 15–20 yılda kendini toparlayan ülke o kadar büyümüştü ki 1960’lı yıllardan itibaren ülkemizden işçi talep etmişlerdi.

Özetle 15–20 yıl ülkeler için çok büyük bir zaman aralığıdır. Bu zaman aralığında dersine iyi çalışan ülkeler ortaya çıkardıkları markalar ile vatandaşlarını iyi yaşam şartlarına kavuşturdular.

1980 yılında bizim yarımız eden Güney Kore Samsung ve LG markalarını çıkarabildiyse bizim bu markaları çıkarma şansımız onlara göre çok daha yüksekti.

Neden bu dünya markalarını biz çıkaramadık?

Ülke olarak bu ülkelerden ders çıkarmamız gerekiyor.

Yorum Yazın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir