NASA Mars’ta kullanacağı keşif aracını tanıttı

NASA Mars gezegenindeki kullanacağı keşif aracını tanıttı. Araç yarı robot yarı araç şeklinde tasarlandı.

Araç Mars Rover Vehicle Navigator şeklinde isimlendirildi. Araç elektrikli motora sahip ve gücünü üstündeki güneş panellerinden sağlayacak şekilde üretilmiş. Ayrıca elektrik depolamak için bataryaları bulunmaktadır.

Araç üstünde küresel konumlandırma sistemi, radyo ve navigasyon sistemleri de bulunuyor. Araç saatte 60–70 mil arasında hız yapabiliyor. Fakat keşif görevlerinde saatte 10–15 mil hızlarda kullanmak için tasarlanmış.

Araç iki bölümden oluşuyor. Ön bölüm insan taşıma ve araç yönetimi için ayrılmış iken arka bölüm tam otomatik laboratuar olarak kullanılıyor. Araç laboratuarı çok sayıda testi yapabiliyor. Ayrıca gerekirse arka bölüm ayrılarak belli bir noktada görev için bırakılabiliniyor.

Mars Yazı programı kapsamında ABD içinde birçok yeri gezerek tanıtım faaliyetlerinde bulunuldu. Ayrıca Mars Yaz Okulu tanıtımı etkinliği kapsamında araç Kennedy Uzay Merkezi içinde sergileniyor.

2020 yılına kadar araç Kennedy Uzay Merkezi içinde ziyaretçilere açık olarak sergilenecek. 2020 yılında gerçekleşecek Mars görevi kapsamında aracın Mars gezegenine indirilmesi planlanıyor.

Notlar:

Mars Yazı etkinliği kapsamında yapılan etkinlik ve araç hakkında detaylı bilgileri bulabileceğiniz yazı (Dili İngilizcedir):
https://www.nasa.gov/feature/mars-rover-to-help-visitor-complex-kick-off-new-exhibit

Kennedy Uzay Merkezi resmi sitesinden yapılan araç hakkındaki duyuru (Dili İngilizcedir)
(İmkânınız var ise bu adresten ziyaret yapabilmek için bilet satın alabilirsiniz):
https://www.kennedyspacecenter.com/explore-attractions/nasa-now/mars-rover-concept-vehicle

Araç için yapılmış birkaç haber videosu aşağıdadır.
https://www.youtube.com/watch?v=fZddqJ7y5TI

https://www.youtube.com/watch?v=kc9v_UCYdmw

Youtube sitesinde arama kısmına Mars Rover Vehicle Navigator yazıp arama yaptırdığınızda birçok videoya ulaşmanız mümkündür.

Yorum Yazın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir