Türkiye’de 4G kapsama alanı ne kadar?

Open Signal dünyanın birçok ülkesinde mobil internet ölçümleri yapıyor ve bunları raporlar halinde sitesinde yayınlıyor.

Mobil kapsama alanı bakımından ülkemizin durumu nedir?

Haziran 2017 raporundaki yapılan ölçümlerde ülkemizin %57.89’luk bölümünde 4G şebekesinin bulunduğu tespit edilmiş. Kasım 2017 raporunda bu oran %63.60 olarak tespit edilmiş. Şubat 2018 raporunda bu oran %67.95 olarak tespit edilmiş.

Kapsama alanı olarak hızlı bir artış görünse de 90 civarındaki ülkeyle karşılaştırıldığımızda maalesef gerilerde kalıyoruz. Bize göre ekonomik olarak çok gerilerde olan onlarca ülkeye geçilmiş durumdayız.

Mobil internet hız ölçümlerinde ülkemizin durumu nedir?

Haziran 2017 raporunda 4G ortalama hızı 26.36 Mbps olarak tespit edilmiş. Kasım 2017 raporunda ortalama hız 24.95 Mbps olarak tespit edilmiş. Şubat 2018 raporunda ortalama hız 22.78 Mbps olarak tespit edilmiş.

Kapsama alanı artarken ilginç şekilde ortalama hızlarda düşüş yaşanmış görünüyor. Kapsama alanında sıralamada gerilerde kalmışken hız konusunda ortalamanın biraz üstünde yer alıyoruz. Fakat hız konusunda da gerilemeye yaşıyoruz.

Hızdaki düşmenin neden kaynaklandığını kesin olarak bilmemiz imkânsızdır. Fakat ya kullanıcı sayısında çok fazla artış var ya da kullanılan veri miktarında artış var. Her ne sebeple olursa olsun şirketlerin abonelerinin isteklerine yetişemediğini söyleyebiliriz.

Genel olarak dünyadaki yerimize bakacak olursak maalesef hız bakımından listenin ortalarında zar zor yer alırken kapsama alanı bakımında ortalamanın altında yer aldığımızı görebiliyoruz.

Bu rapordaki değerlere göre çok ciddi şekilde alt yapı yatırımına ihtiyaç duyduğumuz ortadadır.

Bu test sonuçları ne kadar güvenilirdir?

Ülkemiz dâhil dünyanın birçok ülkesinde normalde operatörler hız testlerini bir araç ile belli noktalardan ölçüm yaparak test sonuçlarını kamuoyuna açıklıyorlardı. Ülkemizde de birçok internet şirketi şu kuruma bağımsız yaptırdığımız test ya da bizim yaptığımız test diye reklâmlar yapıyorlardı.

Fakat bu yöntemin yanılma payı çok yüksektir. Nedeni ise hız testi için seçilen belirli sayıdaki noktada belli bir zaman aralığında ölçüm yapılıyor. Yani çok fazla noktada ve sürekli ölçüm yapılmıyor. Test alanından 150 metre ya da daha uzak mesafelerde ne oluyor bilemiyoruz. Ayrıca günün yoğun saatlerindeki hız farklarını da göremiyoruz. Ya da 1 ay veya 3 ay sonra sinyal ve hız sonuçları değişiyorsa da bilemiyoruz.

Open Signal dünyada ölçüm yaptığı 90 civarındaki ülkede bulunan 20 milyondan fazla internet kullanıcısından doğrudan veri alarak sonuçları açıklıyor.

Yani herhangi bir zamanda değil direk kullanıcının cep telefonu ya da mobil cihazlarından direk aldığı hızı tespit edip sonucu buluyor. Gün içinde belli aralıklarla sürekli hız ölçülüyor. En önemlisi bir kullanıcının cihazından binlerce hatta on binlerce ölçüm sonucu alınıyor ve sürekli güncelleniyor.

Özetle biz kullanıcılar hız açısından ne alıyorsak onu tespit edip raporlarında kullanıyorlar. %100 doğru sonuca ulaşmak elbette mümkün değil ama kullanıcılar açısından doğruya en yakın sonuçlar açıklanıyor diyebiliriz.

Bu alanda dünya çapında raporları ve ölçüm sonuçları saygın ve doğru olarak kabul ediliyor. Birçok kurum ve kuruluş Open Signal raporlarını kullanmayı tercih ediyor.

Bu kurumlar içinde tüm dünyada cep telefonu şirketleri ve internet sağlayıcısı firmalarda var. Bu firmalar açıklanmadığı için ülkemizdeki şirketlerinde bu firmaların arasında olup olmadığı bilemiyoruz.

Ayrıca Open Signal mobil internet ölçüm sonuçlarını harita üstünde gösteriyor. %100 doğru kabul edilemez ve her noktada sonuç gösterilmese de yaşadığınız alanda hangi cep telefonu operatörünün sinyal gücü ne durumda az buçuk anlayabiliyorsunuz. Her alan için olmasa da kötü çekim gücü olan alanlar belli olabiliyor. Bir operatör o alanda kötüyken diğeri kuvvetli olabiliyor. Abone olurken bu bilgi size ipucu verecektir.

Haritada bulunduğunuz yeri ve operatörü seçebilirsiniz. Sonuçlara ulaşmak isterseniz aşağıdaki linke tıklayınız.

https://opensignal.com/networks

Ayrıca biz kullanıcıların daha fazla alanda daha kesin sonuçlar elde etme adına Open Signal uygulamasını cep telefonunuza yükleyerek bu haritanın daha da gelişmesine yardımcı olabilirsiniz. Biz kullanıcıların daha fazla alanda daha kesin bilgileri öğrenmesi operatör tercih ederken bize çok fazla yararı olacaktır.

Cihazınıza uygun uygulamaya aşağıdaki adresten ulaşabilirsiniz.

https://opensignal.com/apps

Notlar:

Open Signal resmi web sitesi:
https://opensignal.com/

Raporların tamamına aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz. Dili İngilizcedir. Ayrıca raporun tamamını PDF formatında indirebilme seçeneği sayfanın en altında yer almaktadır.

Open Signal Haziran 2017 raporu:
https://opensignal.com/reports/2017/06/state-of-lte

Open Signal Kasım 2017 raporu:
https://opensignal.com/reports/2017/11/state-of-lte

Open Signal Şubat 2018 raporu:
https://opensignal.com/reports/2018/02/state-of-lte

Yorum Yazın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir