Japon kripto para borsası Coincheck hacklendi

26 Ocak 2018 tarihinde Japonya kripto para borsası Coincheck sistemlerine siber saldırı yapıldı. Olay Cuma günü Tokyo saatiyle 02:57’de gerçekleşti.

Saldırı sonucunda 500 milyon dolar değerindeki sanal para çalındı. Tarihin en büyük soygunlarından birisi gerçekleştirilmiş oldu.

Coincheck müşterilerinin kayıplarının bir kısmını ödeyeceğini belirtti.

Olay sanal para birimleri açısından kötü bir gelişme olarak algılandı.

Milyonlarca dolarlık güvenlik yazılımları ve işlerinde uzman onlarca yazılımcının koruduğu sistemlerden bu paraların çalınması endişe verici bir olaydır. Kişisel bilgisayarında ya da kişilere ait ev bilgisayarları gibi basit sistemlere sahip kişilerin büyük tehlike altında olduğu görülüyor. Hatta kişinin bilgisayarından sanal para kodlarını çaldırdığının farkına bile varamaması ihtimali var.

Ayrıca çeşitli yollarla sanal paralar fiziksel olarak da saklanabiliniyor. Fiziksel olarak saklamak hem maliyetli hem de çok zor olabiliyor. Bu yollarla da verinin saklandığı şeyin bozulması ya da kaybolması gibi sorunlarda olabiliyor.

Sanal para borsaları haricinde çevrimiçi olarak cüzdanlarda saklanabilme olanağı da var. Ayrıca sanal olarak birçok farklı yöntemde saklanabiliniyor. Fakat bunlarda da siber saldırı sonucu tüm paranız gidebiliyor.

Bir başka sorun ise sanal paralarının arkasında herhangi bir kurum ya da kuruluş veya devlet olmadığı için çalınan sanal paraların başka yerlerde kullanılma ihtimalleri var. Ya da sizin satın aldığınız sanal parayı bir yerlerde kullanmak istediğinizde bu çalıntı denilerek kabul edilmezse tüm paranızı kaybetmiş oluyorsunuz. Hiçbir garantiniz yok.

Gerçek bir para gibi elinize fiziksel bir şey geçmiyor. Sahte mi değil mi kontrol edemiyorsunuz. Ayrıca banka gibi güvenilir kurumlarda tutabilme devlet güvencesi gibi korunma yöntemlerinden de mahrum kalıyorsunuz.

Bu olay ilk de değil. Daha önce de birkaç sanal para borsasında siber saldırı sonucu tüm paralarını insanlar kaybetmişti.

Birçok ülkede devletlerin sanal para birimine çeşitli yasaklamalar getirmesi gündemdeydi. Bu olay ile birlikte çok güvenilir bir şey olmadığı görüşleri basında yer almaya başladı.

Sanal para birimlerinde ülkeler ciddi bir yasaklama yoluna giderlerse elde olan tüm kripto paraların değeri bir anda sıfıra inebilir.

Sanal para birimlerine yatırım yaparken bu tür durumları da takip etmeniz de yarar var.

Yorum Yazın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir