Norveç’te elektrikli araba devrimi

Norveç’te 2017 yılı içinde satılan arabaların yarısından fazlası elektrikli veya hibrit arabalar oldu. Elektrikli ve hibrit arabaların satış oranı %52.2 olarak gerçekleşti. Elektrikli araç satış oranı %20.9 ve hibrit araçların oranı %31.3 oldu. Böylece elektrikli araba satışları içten yanmalı motorlu arabaları geçmiş oldu.

Küresel ısınma ve çevre kirliliğine sebep olan nedenler içinde arabalar önemli paya sahipler. Bu alanda Norveç dünyada birinciliğe yerleşmiş oluyor.

Ayrıca Norveç 2025 yılı itibariyle içten yanmalı fosil yakıtlı araçların satışını sıfırlamak için bir program yürütüyor.

Ülkenin gelişmesinde ülke yönetimlerinin aldığı kararların etkisinin ne kadar önemli olduğunu bu olayda net bir biçimde görebiliyoruz.

Norveç Avrupa kıtasının en önemli petrol ve doğal gaz üreticisi konumundadır. Ülkede çok büyük petrol ve doğal gaz yatakları mevcuttur. Ayrıca dünyada petrol satışı yapan ülkeler içinde önemli bir yere sahiptir. Ülke petrol satışından gelir elde etmektedir.

Çevreyi ve ülkenin gelişmesi adına sahip olduğu petrolü kullanıp devam etmek yerine elektrik arabalara dönüşü teşvik etmektedir.

İçten yanmalı motora sahip araçlara çok yüksek vergiler uygularken elektrikli araçlara ise neredeyse sıfır vergi uygulamaktadır.

Ayrıca çevre dostu elektrikli araç ve hibrit araçların otoyol, feribot ve park ücreti gibi ödemelerde büyük indirimler veriliyor. Ayrıca araba satın alındıktan sonra ödenen vergilerde büyük indirimler sağlanıyor.

Trafiğin yoğun olduğu saatlerde tercihli ya da otobüs yollarının bu araçlarca kullanılmasına izin veriliyor.

Tüm ülkede elektrikli araçlar için şarj istasyonlarının sayısını hızla çoğaltıyorlar.

İçten yanmalı motor sahip arabaların satışında ise vergilerin oranlarını yıldan yıla sürekli arttırıyorlar.

Petrol ve doğal gaz üretip bunu satarak düzeni ve rahatımızı bozmayalım, ne gereği var ki ya da nasıl olsa para kazanıyoruz demeyen bir ülke yönetimi ülkenin gelişmesi ve ülke insanın faydası için değişime öncü oluyorlar.

Ayrıca verginin devlet için sadece bir gelir olmadığını da gösteriyorlar. Vergi ülkenin gelişmesi, ülke insanın iyiliği ve sağlığı ve çevrenin korunması için yararlı bir araç olarak kullanılıyor. Elektrikli araca vergiyi sıfırlarken fosil yakıtlı araçlara olan vergiyi sürekli arttırıyorlar. Bir müddet sonra elektrik araç daha ucuz hale gelince ülke halkı zaten fazla para verip fosil yakıtlı araç almayacaktır.

Küresel ısınmaya karşı atılmış çok büyük adımdır. Çok yakın tarihlerde içten yanmalı arabalar tarih olacak. Akaryakıt istasyonu olmayan bir hayat çok yakında karşımıza çıkacak.

Avrupa ve gelişmiş ülkelerde bu devrim çok kısa süre içinde yaşanacak. Umarım ülkemizde bu devrimi çok yakından takip edebilir.

Yorum Yazın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir