Blue Origin insan taşıyacak uzay kapsülünü test etti

Amazon sitesinin kurucusu ve sahibi olan Jeff Bezos tarafından kurulun Blue Origin uzay şirketi uzaya insan taşıyacak olan insanlı uzay kapsülünün testini 12 Aralık 2017 tarihinde başarıyla gerçekleştirdi.

Dünyada çok büyük aksilikler yaşanmazsa bu yüzyıl içinde insanlığın kendi güneş sistemine tamamen hâkim olacağı ve birçok yere yerleşeceği tahmin ediliyor.

Bu kapsamda ABD uzay ajansı başta olmak üzere dünyadaki birçok uzay ajansı 2020 yılına kadar birçok uzay görevini gerçekleştirecek.

Rus, Kanada, Avrupa ülkeleri adına Avrupa Uzay Ajansı, Hindistan, Japonya ve Çin uzay ajansları başta olmak üzere onlarca ülke önümüzdeki 2-3 yıl içinde birçok uzay görevi gerçekleştirecekler.

Soğuk savaş yıllarında iki kutuplu olan dünyada kutuplar birbirine üstünlük sağlamak adına uzay çalışmalarında yarış başlatmışlardı. İlk uzaya Rusya çıkmış daha sonra ABD aya ayak basmıştı. Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla uzay yarışı sona erdi. Daha sonraki yıllarda çok maliyetli olduğu gerekçesiyle de uzay çalışmaları azaltılmıştı.

Rusya günümüzde tekrar güçlenince ve Çin dünya ekonomileri içinde ikinci sıraya yerleşince tekrar bir uzay yarışı başlamış gibi görünüyor. Ayrıca Hindistan gibi diğer ülkeler de yarışa katılmaya başladılar.

ABD uzay ajansı NASA geçmişte tüm çalışmaları kendi yürütürken günümüzde özel şirketleri teşvik ediyor. Uzay görevlerinde artık NASA özel şirketlere iş vererek maliyetleri düşürüp uzay yarışında önde olmak istiyor.

Bu kapsamda faaliyet gösteren ve çalışmalar yapan firmalardan birisi olan Blue Origin insan taşıyacak olan uzay kapsülünü başarıyla testini gerçekleştirdi. Yakında uzaya insan taşınması faaliyetleri hızla artmış olacak. Uzay turizmi ve uzay turisti kelimelerini çok yakında duymaya başlayacağız.

Kapsülün fırlatılma anıyla ilgili video:

Video linki: https://www.youtube.com/watch?v=CSDHM6iuogI

Kapsül içinden çekilmiş tüm uçuş anını gösteren video:

Video linki: https://www.youtube.com/watch?v=6ZJghIk7_VA

Notlar:

Blue Origin resmi youtube kanalı:
https://www.youtube.com/channel/UCVxTHEKKLxNjGcvVaZindlg

Blue Origin resmi web sitesi:
https://www.blueorigin.com/

Yorum Yazın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir