Wikipedia sitesine erişim yasaklandı

29 Nisan 2017 tarihinde Wikipedia sitesine BTK tarafından erişim yasağı getirildi.

BTK yasak gerekçesini şu şekilde açıkladı.

“Bu internet sitesi (wikipedia.org) hakkında; T.C Ankara 1.Sulh Ceza Hâkimliği tarafından verilen 29.04.2017 tarih ve 2017/2956D. İş sayılı karara istinaden Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından koruma tedbiri uygulanmaktadır.”

Basında çıkan haberlere göre yasağın sebebi siteye eklenen Suriye’de yaşanan savaş ve çatışmalar kapsamında Türkiye hakkındaki asılsız ve yalan içerikler olduğu belirtiliyor.

Bugün itibariyle de yasak hala devam ediyor.

Yasak kimleri etkileyecek?

Öncelikle öğrenci ve bilimsel ya da araştırmalarında bilgi edinmek isteyen tüm kişiler en büyük zararı görecek. Birçok insanın bilgi edinme konusunda en büyük bilgi kaynağı sitesiydi.

İkinci bir zararı ise ülke adının dünyada pekiyi anılmamasına sebep oluyor. Bu durumda bizim kararımızda haklı olmamız bir şeyi değiştirmiyor. Önemli olan dünyanın bu yasağı nasıl algıladığı ve bize bakış açısıdır.

Bu durumu şu örnekle açıklayalım.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 15-18 Mayıs 2017 tarihinde düzenlenen World Cities Expo İstanbul’17 konferansı düzenlenecekti. Baş konuşmacı olarak Wikipedia kurucusu Jimmy Wales davet edilmiş ve geleceği açıklanmıştı.

Wikipedia sitesine engelleme kararı açıklandıktan bir süre sonra Jimmy Wales’e yapılan davet geri çekilmişti. Daha sonra ise diğer ana konuşmacı Apple’ın kurucu ortağı Steve Wozniak kongreye birkaç gün kala gelmeyeceğini açıkladı.

Hükümetimiz tarafından teknoloji devleri Türkiye’ye yatırım ve üretim yapmaya davet ediliyordu. Bir saatlik konuşma için gelmeyen kişileri yatırım ve üretim için gelmeye nasıl ikna edeceğiz. Ya da sizce bir saatlik konuşma için ülkeye getiremediğimiz kişilerin şirketleri ülkemize yatırım yaparlar mı?

Dolayısıyla dünyanın bize bakış açısı kötüleştikçe tüm halk olarak hepimiz bir şekilde etkilenerek zarar görüyoruz.

Yasak kararı etkili olur mu?

Bu yasak tamamen Türkiye’deki internet kullanıcılarının Wikipedia sitesine ulaşmasını engelliyor. Bu yasak ile sadece biz göremiyoruz. Yani biz haricinde tüm dünya bu içerikleri görüyor.

Asıl tehlike tüm dünyanın bu içeriğe ulaşıp ülkemiz hakkında yanlış bir bilgi edinmesi oluyor. Bu ülke neyi yasaklamış diye ilgilenip ilgili içeriğe çok rahat ulaşabiliyorlar. Üstelik içerik Türkçe olsa bile artık otomatik çevirici yazılımları sayesinde içeriğin ne olduğu saniyeler içinde çevirisi yapılarak anlaşılabiliyor. Ek olarak bu tür yasak haberleri de dünyada ilgi çekiyor. İlgili içeriğe yabancı ilgisini kendi elimizle arttırıyor olabiliriz.

Biz görmüyor olsak ta içerik hala sitede duruyor. Devletimizin içerikleri siteden tamamen kaldırmanın yollarını ya da yöntemlerini bulması gerekiyor.

Wikipedia sitesindeki içerikler nasıl oluşuyor?

Öncelikle Wikipedia nasıl işliyor onu bilmemiz gerekiyor.

Wikipedia açık kaynak bir internet ansiklopedisidir. İçerikler herhangi bir kişinin herhangi bir konuyu açmasıyla oluşuyor. Daha sonra oluşan o içeriğe bakan herkes eklemeler düzeltmeler yapabiliyor. İçeriğe bakan her kullanıcının onayı ya da itirazı ile içerik sürekli güncellenerek en doğru bilgiye ulaşılıyor.

Özetle Wikipedia kendi sitesinde kendisini tanıtmak için yazdığı yazıda “Sürekli eklemeler ve değişiklikler yapıldığı için hiçbir zaman tamamlanmayacağı varsayılmaktadır.” bu cümleyi kullanıyor.

Bu durumu örnekleyecek olursak wikipedia sitesinde bir başlık açtık. Bu başlığın açılması bu bilginin doğru olduğunu göstermiyor. Zaman geçtikçe diğer yazarlar ya da kullanıcılar tarafından sürekli eklemeler veya düzeltmeler yapılıyor. Bu maddeye kullanıcılar yanlış olarak değerlendirirse içerik değişiyor. En sonunda itiraz ya da eklemeler çıkarmalar bitince ya da çok azalınca bilginin doğru olduğu varsayılıyor. Ki bu doğru bir varsayımdır. Bir bilgiye tüm dünya insanları itiraz etmiyorsa büyük oranda bilgi doğru diyebiliriz. Tabi istisnalar çıkabilir.

Wikipedia ilk çıktığı zaman açılan birçok içerik ya yanlıştı ya da eksikti. Zaman geçtikçe mümkün olan en doğru bilgi kaynağı haline geldi. Hatta geçmiş zamanlarda trolleme denilen bazı eylemlerde gerçekleşiyordu. On binlerce kullanıcı hatalı içerikleri gerçekmiş gibi onaylayıp yayınlanmasını sağlıyordu.

Özetle Wikipedia sitesinde bir madde hakkında konu açıldığında özellikle yeni ise eskilerde de olabilir tüm dünya bu içeriklerin %100 doğru olduğunu varsaymıyor. Geliştirilmeye açık bir alan ve burada yayınlanan her şeyi hiçbir devlet, kurum, kuruluş ya da mahkeme delil veya gerçek diye saymıyor. Resmi bir belge yerine geçmiyor.

Yasağın uygulanış şekli farklı olabilir miydi?

Türkçemizde kanuna karşı boyun kıldan incedir şeklinde bir deyim var. Tabi ki ülkemiz mahkemelerinin ve resmi kurumlarının verdiği karara saygı duyuyoruz.

Fakat daha önce de Wikipedia yasaklanmıştı. O yasaklamada uygun görülmeyen içeriklerin bulunduğu sayfalar yasaklanmıştı. Sadece o maddeye ulaşamıyordunuz Wikipedia sitesindeki o madde haricinde tüm bilgilere erişim hakkımız vardı.

Bu yasakta da ilgili birkaç başlık yasaklansa biz kullanıcılar bu devasa bilgi kaynağından mahrum kalmamış olurduk.

Ülkemizdeki yasaklamaların durumu ve gidişatı nedir?

Basın, ilgili dernekler, kurumlar ve yazarlar tarafından yapılan açıklamalarda görünen BTK anlık ve güncel bir engelli site sayısı istatistiği bulunmuyor deniliyor. BTK sitesinden istenilen site hakkında arama yapılıyor sonucu görüyoruz fakat toplam bir sayı açıklaması yok gibi duruyor.

Engelli web adındaki bir site tarafından adresler tek tek kontrol edilerek yasaklı site istatistikleri oluşturuluyordu. Bu siteye göre 2006 yılında yasaklı site sayısı 800 küsur civarında görünüyor. 2010 yılına kadar yıllık engellenme sayısı birkaç bini geçmiyordu. Fakat 2010 yılından sonra her sene yasaklanan site sayısı katlanarak gidiyor. 2016 yılında yasaklanan site sayısı 36 bin 284 adet ile rekor kırmış görünüyor. 2016 yılı içinde toplamda yasaklı site sayısı 113 bin 137 adet siteye ulaşmış görünüyor.

İlgili site 2016 yılı sonuna doğru yayınına son vermiş görünüyor. Şu tarih itibariyle de siteye ulaşılamıyor.

Özet olarak yasaklanan site sayısında 2010 sonrasında büyük patlama yaşanmış. Yasaklanan site sayısında inanılmaz boyutlara gelmiş durumdayız ve site kapandığı için 2016 yılından itibaren yayınlanan yeni veri yok.

Yasaklama yöntemlerinde durum nedir?

İlk yasaklama yöntemlerinde bilgisayar içindeki bir iki dosya ve ayar ile yasağı aşmak kolaydı. Daha sonra bu yöntem işe yaramayınca DNS ayarları ile oynayarak yasaklar aşılabildi. Bir süre sonra birçok DNS işe yaramamaya başladı. Tarayıcıların VPN eklentileri ile yasaklar aşılabiliyordu. Bu yöntemde artık birçok eklentide işe yaramıyor. Sıradaki işlemin VPN hizmeti veren yerlere gelecek olan engel olacaktır. Bu tür bir yasaktan sonra birçok kullanıcı yasağı aşamaz hale gelecektir.

Yasaklama yönteminde de yasaklama şekli aynı yasaklı site sayısında oldu gibi giderek sertleşiyor. Yasaklama durumu daha da ileriye götürülecek olursa şayet geriye tek bir yol kalıyor. O yolda ülkenin uluslar arası internet altyapısı ile buluştuğu noktalara yani ülke internet çıkış noktasına güvenlik duvarı kurmak olacaktır. Dünyada bu yöntemi uygulayan ülkelere örnek olarak Kuzey Kore, İran ve Çin gibi ülkeleri sıralayabiliriz. Bu ülkelerin dünyadaki yerlerini söylememize gerek yok sanırım.

Dünyada kullanılan yasak yöntemleri nelerdir?

Biraz önce bahsettiğimiz gibi dünyada çok yaygın bir yasaklama yok. Ahlaki, yasadışı, dolandırıcılık veya toplum sağlığını tehlikeye atacak siteler gibi örnekler haricinde bu derecede yoğun bir yasaklama girişimi bulunmuyor.

En sert ve en yasakçı ülkeleri sıralamıştık. Bu ülkeler konumuna gelirsek adımız dünyada hiç iyi anılmayacaktır. Artı yabancı yatırım çekmeyi teknoloji şirketlerini ülkemizde yatırıma çağırmanın işe yaraması muhtemel görünmüyor.

Hükümetimiz yasaklı sitelere ulaşımı tamamen kesmek için ülke giriş çıkışını kontrol etmek amacıyla güvenlik duvarı tarzı yazılımlar kullanmamasını umut ediyoruz. Bu yazılımları kullanan ülkelerin hali ortadadır.

Bu ülkeler içinde Çin’in ayrı bir yerde tutulması gerekiyor. Nedeni ise dünyanın ikinci büyük ekonomisi olmasıdır. O kadar büyük ekonomik gücü var ki yabancı yatırımcılar yasaklara uyacaklarını gönüllü olarak kabul edip Çin’e yatırım yapıyorlar.

En önemli ayrıntı ise Çin devleti bir site yasaklı dediği zaman mesela Google olsun bu site. Kendi vatandaşlarına şunu demiyor. Ben yasakladım ne haliniz varsa görün veya kullanmayın. Bu sitenin vatandaşlarının ihtiyacı olduğunu görüp yerine benzerinin getirilmesini bir şekilde sağlıyor. Mesela Çin arama motoru Baidu buna örnektir. Twitter, Facebook ve Amazon dâhil dünyada olan sitelerin neredeyse tamamının Çin benzerleri var. Birde 1 milyar küsur nüfusu olunca bu Çinli benzer sitelere kullanıcı bulmak zor olmuyor. Hatta birçok Çinli site kullanıcı sayısında dünyadaki örneklerini geride bırakıyor.

Bizim bir Çin olmadığımız açık olarak görülüyor. Yasaklar ilerletilirse anılacağımız ülkeler Kuzey Kore ve İran olacaktır. Bu ülkelerle aramızda bir kademe kaldı. Bu da dünyadaki bize bakışı olumsuz etkiler.

Yasaklama haricinde ne gibi çözümler üretilebilir?

Ülkemizin adını yalan veya uydurma içeriklerle kötülemeye çalışanlara karşı elbette bir şeyler yapmamız gerekiyor. Hiçbir şey yapmamak olmaz.

Öncelikle Wikipedia konusunda yasaklama kararı ilk yapılması gereken bir adım olarak görülmemelidir.

Nedeni ise yazının önceki bölümünde Wikipedia sitesinde içerikler nasıl üretiliyor açıklamıştık. Herhangi bir kişinin bir başlık açması onu doğru kılmıyor. Kullanıcılar sürekli eklemeler ve çıkarmalar yaparak en doğru bilgilere ulaşılıyor.

Peki, biz kendi vatandaşlarımıza yasaklarsak ve biz ulaşamazsak o yazılara eklemeleri çıkarmaları ve bizi savunmalarını yabancıların yapmasını bekleyecek halimiz yok sanırım. Hâlbuki yasak olmasa birçok vatandaşımız gerekli içeriklerin doğru olmadığını bildirebilecektir. Yazının tamamen kaldırılması ihtimali doğacaktır. Biraz zaman alabilir ama sonunda büyük kitlelerin eklemeleri ile yazı kendiliğinden düzeltilecektir.

En azından yazının bir kısmı değişmese bile yazılan içeriklerin doğru olmadığını kanıtlarıyla çürüten ek maddeler yazılara eklenebilir. Bu yasaklarla haklıysak bu bize iftira ise kendimizi savunma hakkımızı da kendimiz engelliyoruz.

Biz yasakladık demekle olmayacaktır. Tüm dünya görüyor mücadele edip içeriğin üstüne yoğun çalışmalarla gidilebilirdi.

İkinci bir adım ise ülkemizin dünyadaki tüm ülkelerde büyükelçilikleri veya diplomatik temsilcilikleri var. Şayet biz bu konuda haklıyız diyorsak elimizde bu iddiaları çürütecek tüm resmi belgeler ve deliller ile birlikte ABD mahkemelerinde elçiliğimiz aracılığıyla dava açabiliriz. Birkaç yılda sonuç alınabilir. Hatta ABD mahkemelerinde karşılıklı anlaşma çok uygulanan bir yöntemdir. Wikipedia kaybedeceğini anlarsa hem içerikler kaldırılır hem de özür bile yayınlamak zorunda kalabilirler.

Ayrıca sonuç alınmasa bile haklı olduğumuz noktalar ABD mahkemelerince kayıtlara geçirilmiş olur. Yasakçı bir devlet olarak anılmak yerine hukuki yolları kullanan bir devlet olarak görülürüz. Dünyadaki algımız olumlu olarak etkilenir.

Bu yöntemler dışında devletimizde kendi alanlarında uzman binlerce çalışan memur bulunuyor. Başka yöntemlerde bulunabilir. Devletin imkânları geniş bu imkânları çözüm alanında kullanması gerekiyor.

Yasaklama konusunda şu ana kadar olan gelişmeler nelerdir?

29 Nisan 2017 tarihinde yasak haberi çıkmıştı. Yasağın süresi altıncı ayını da geçti hala durumda bir değişiklik görünmüyor.

Hükümetten yasağın kalkması adına şu adımları atıyoruz veya şu aşamaya geldik türünde bir açıklama duyamadık.

Ulaştırma bakanı Ahmet Arslan 8 Mayıs 2017 tarihinde yaptığı açıklamada Wikipedia sitesine gerekli belgelerin gönderildiği ve içerik kaldırılmadığı içinde yasaklandığını belirtti. Yasak ile ilgili içerikler kaldırılıncaya kadar yasağın devam edeceği hatta başka içerikler eklenirse yeniden yasak gelebileceğini belirtti.

Şu tarihe kadar bir gelişme olmaması hükümetin içeriklerin kaldırılıncaya kadar yasağı sürdürerek bekleyeceği anlaşılıyor. Özetle bekle gör politikası denen bir durum yaşanıyor diyebiliriz. Tabi ki kamuoyuna açıklanmayan bizim bilemediğimiz Wikipedia ile görüşmeler oluyor olabilir.

Ayrıca aynı haberde Wikipedia sitesinin Türkiye’de şirket veya temsilcilik açmaya davet edildiği söyleniyor. Tüm şirketler gibi üstüne düşen yükümlülükleri (vergi ve TC kanunlarına uyma zorunluluğu vb) yerine getirmesi gerektiği belirtiliyor.

Wikipedia sitesinin ülkemizde temsilcilik ya da şirket açacağını sanmıyorum. Çünkü Wikipedia bir vakıf yani ticari amaç gütmeyen bir hayır kurumu olarak kurulmuştur. Wikimedia Vakfı tarafından yönetilmektedir. Kurulduğu ve merkezi bulunduğu ABD hükümetine büyük ihtimal vergi ödemiyordur. Bizdeki dernekler gibi büyük ihtimal birçok vergiden muaftır.

Zaten sitesinde reklam yayınlamıyor ve herhangi bir ürün satmıyor. Ayrıca kullanıcılarından herhangi bir kullanım ücreti de talep etmiyor. Tüm gelirini kullanıcılarından yapılan küçük bağışlarla sağlıyor.

Bundan birkaç yıl önce Wikipedia sitesi kendi sunucu (server) bilgisayarları masraflarını ve barındırma (hosting) ücretlerini özetle kendi masraflarını bile ödeyemeyecek hale gelmiş ve kapanma tehlikesi yaşamıştı. Kullanıcılarına yaptığı video mesajı ile bağış talebinde bulunmuştu.

Kendi masrafını bile karşılayamayan bir kurumun bir ülkede şirket açıp vergi ödemesi zaten
imkânsıza yakın bir şeydir.

Zaten vergi de gelirden bir ticari işten alınır. Site ticari kâr amacı gütmüyor. Reklam kabul etmiyor, kullanım ücreti istemiyor ve herhangi bir ürün satışı yapmıyor. Yani geliri ve kârı yok. Tek geliri kullanıcılardan gelen bağışlar o da masraflarına anca yetiyordur.

Yasağın Türk internet kullanıcılarına ne etkisi oldu?

İnsanların herhangi bir şeye ihtiyaçları varsa insanlar mutlaka bir şekilde buna ulaşmaya çalışırlar. Hatta bazı şeylerde yasaklar o şeye karşı ilgiyi arttırabilir.

Wikipedia bilgiye ulaşmaya çalışan insanlar için en büyük bilgi kaynaklarından birisiydi.

10 Ekim 2017 tarihinde Wikipedia sitesinin sahibi Wikimedia Türkiye Facebook resmi sayfasından Wikipedia Türkçe dilinde açılan başlık sayısının 300 bini geçtiğini açıkladı. Yasaklara rağmen Türk kullanıcıların artan bir şekilde bilgi edinmeye devam ettiği görülüyor. Wikipedia 299 dilde yayın yapıyor ve Türkçe bu diller içinde 30. sıraya yükselmiş olduğu belirtiliyor.

Görüldüğü üzere vatandaşlarımızın yasağa rağmen siteye ulaştıkları açıklanıyor. Wikipedia yasağa rağmen siteye gelmeye devam eden kullanıcılara bakarak neden harekete geçsin ki?

Devletimiz için Wikipedia benzeri bir milli ansiklopedi sitesi oluşturması çok zor bir iş değildir. Çok yüksek maliyeti de bulunmuyor. Üstelik yazılım alanında yeni iş alanları açılmış olur. Yazılımcılarımız için kendini geliştirme ve ilerletme açısından faydalı olur.

Ek olarak üniversitelerin kütüphaneleri bulunuyor. Bu kütüphanelerde kitaplar haricinde öğrencilerin bitirme, yüksek lisans, doktora tezleri ve bölümlerin kendi içinde oluşturdukları yayınların bir sitede toplanıp halka açık hale gelmesi sağlanabilir. Artı devlet kütüphaneleri birleştirilip bir ulusal bilgi bankası oluşturulabilir. Ya da tek bir ulusal kütüphane ya da ansiklopedi sitesi kurulup üniversiteler devlet birimleri dâhil tüm bilgiler kamuya açık hale getirilebilinir. Bu yönde milli bir seçenek oluşturmak bir çözüm yolu olabilir.

Şu anda yasaklamaların boyutu ne durumda?

Resmi olarak açıklanmasa da son bir iki yıldır yasaklı site sayısı 100 binin üzerinde bulunuyor. Bu kadar çok sayıda yasaklı site dünyada bize karşı bakışı çok olumsuz etkiliyor.

Ayrıca geçmiş zamanlarda Facebook, Twitter ve Youtube gibi sitelerde yasaklandı. Dünyanın bize karşı nasıl baktığı vs gibi tüm her şeyi umursamasak bile bu tür yasaklar en büyük zararı Türk halkının görmesine sebep oluyor. Üstelikte internet ücretini ödediği halde karşılığında hizmeti tam olarak alamamış oluyor.

Yasaklı siteler içinden birisini örnek verelim. Pastebin şu an için hala yasaklı durumdadır. Bu site büyük oranda yazılımcıların yaptıkları yazılım ve tasarım kodlarını birbirleriyle paylaştığı bir sitedir.

Ülke olarak yazılım alanında dünyaya yüzlerce milyar dolar yazılım yapıp satacağız diyoruz diğer yandan bu siteyi yasaklıyoruz. Aynı işlemi yapan siteler var. Fakat bu site ya benzer sitelere üye olup yurtdışıyla yazılım işi yapan ve yazılım satan ülkeye dolar kazandıran birçok yazılımcının işi engellenmiş oldu.

Yasaklar tamamen kaldırılmalı mı?

Öncelikle yasaksız hiçbir ülke yok. İlla ki her ülkede kanun dışı faaliyet yüzünden siteler yasaklanıyordur. Dünyada sınırsız özgürlük diye bir şey yoktur. Şöyle bir “Bir kişinin özgürlüğü başkasının özgürlüğünün başladığı yerde biter” söz vardır.

Elbette ki devlet Türk halkının iyiliği ve bizim çıkarlarımız için uluslararası alanda hakkını sonuna kadar arayacaktır.

Konulan yasaklar tamamen haklı da olabilir. Fakat bir yan etki olarak Türk halkının bilgiye erişimi engellenmiş oluyor. Devletlerin hem haklarını araması hem de bu hak arayışı sonucunda kendi halkı üzerinde olumsuz bir etkisi varsa onu da engellemeye çalışması gerekmektedir. Sonuçta devlet bizler için vardır.

Sadece yasakladım gerisine karışmam denilmemeli. Bunu diyen ülkelerin (İran, Kuzey Kore) durumu ortadadır. Bunu demeyip ülke içinde benzer siteleri oluşturan (Çin gibi) ülkelerinde durumu ortadadır.

En basit örnek yazıda bahsettiğimiz kongrede 1-2 saat konuşmacı olarak bile ülkeye getiremediğimiz yazılımda dünyaca ünlü isimler oldu. 2 saat konuşmak için getiremediğimiz bu insanların sahip olduğu teknoloji veya yazılım firmalarını ülkemizde yatırım yapmaya nasıl ikna edeceğiz.

Bilgi edinme konusunda sıkıntılar olduğu dünyada duyuldukça ülkemizde okumaya yabancı öğrenci gelir mi? Ya da üniversitelerimizde ders vermek için çok iyi akademisyenler gelmek ister mi? Gelen elbette olur fakat kalite düşmez mi? Ya da yabancı yazılımcıları ülkemizde çalışmaya ikna edebilir miyiz? Bu konudaki soruları çok daha fazla sıralayabiliriz.

Hükümetimiz yüzlerce milyar dolarlık yazılım ihracatı yapacağız ve ileri yüksek teknoloji üreteceğiz diye hedefler açıklıyor. Bunun için bu işte çalışan insanlarımızı eğitmemiz gerekiyor. Bu insanlarımız kendisini nasıl geliştirecek? Örnek verecek olursak şu an için yasaklı değil ama zamanında yasaklandı. Youtube sitesinde yazılım dersi izlemek istediğinde yasakla karşılaşırsa halkımız kötü etkilenmiş olmayacak mı? Yazılımı yaptı kodlarını paylaşacak ya da bilen birisine göndermek için Pastebin sitesine girdi yasaksa ne yapabilecek? Ya da yazılım hakkında veya herhangi bir konuda bilgi edinmek isteyecek Wikipedia yasaksa ne olacak?

Bu tür sitelerin illa ki aynı içeriği barındıran benzerleri bulunuyor. Fakat Youtube veya Wikipedia gibi sitelerin ya benzerleri yok varsa da çok zayıf bir işe yaramıyor. Artı yasaklı site sayısı bu artışla devam ederse bilgi kaynaklarının çoğu yasaklanırsa toplum olarak kötü etkilenmemiz kesin gibi bir şey olacak.

Yasaklardan en az etkilenmek için ne yapılmalıdır?

Yazının önceki bölümlerinde de bahsedildiği gibi her ülkede yasak vardır. Ülkelerin kendi çıkarlarını koruması zorunludur. Fakat bu yasaklamalar internet ücretini ödeyen kullanıcılarında haklarına engel teşkil etmektedir. Artı ülke insanın kendisini geliştirecek kaynaklardan mahrum kalmasına sebep olmaktadır.

Devletimiz yasaklar konusunda en yetkili mercidir. Fakat bizimde zarar görmememiz için ya da en az zararla atlatmamız için mutlaka tedbir alması gerekmektedir.

Özellikle ülkenin geleceği adına çok önemli olan bilgi sağlayan yabancı kaynaklar yasaklanacaksa mutlaka yerli örnekleri kurulmalıdır. Hem halkımız bilgiden mahrum kalmamış olur hem de yerli örnekleri oluşturan çalışanlarımız kendilerini geliştirmiş olur. Bilgisayar ve yazılım alanında çalışan sayımız artmış olur.

Günümüz çağı bilgi çağıdır. Bilgiye erişmek artık zorunlu bir ihtiyaç halini aldı. İnsanların ihtiyaçları gözetilmeden ben yasakladım başka da bir şey yapmam tarzı bir yaklaşım benimsenirse ve yerli benzerleri üretilmezse insanlar bir şekilde bilgiye ulaşmanın yolunu bulurlar. Bu seferde cezalandırdığınız site zaten bana kullanıcılar bir şekilde ulaşıyor diye adım atmaya yanaşmazlar. Yasağınız ve yaptırım gücünüz ya çok azalır ya da etkisiz kalır. Sonuçta da tek zarar gören bilgiye ulaşamayan Türk halkı olur.

Notlar:

Ulaştırma bakanı Ahmet Arslan’ın 8 Mayıs 2017 tarihinde yaptığı açıklamanın haberleri

http://www.haberturk.com/ekonomi/is-yasam/haber/1487724-bakan-ahmet-arslandan-wikipedia-aciklamasi

http://www.bloomberght.com/haberler/haber/2010948-bakan-ahmet-arslandan-wikipedia-aciklamasi

Wikimedia Türkiye Facebook sayfasında açıklanan 300 bin maddeye ulaştı duyurusu

https://www.facebook.com/notes/wikimedia-türkiye/türkçe-vikipedideki-madde-sayısı-300000e-ulaştı/489402584776744/?__tn__=H-R

Pastebin sitesi

https://www.pastebin.com

Site hakkındaki yasakla ilgili BTK yaptığı açıklama


Bu internet sitesi (pastebin.com) hakkında; Ankara CBS tarafından verilen 08/03/2012 tarih ve 2012/27976 sayılı karara istinaden Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından koruma tedbiri uygulanmaktadır.

The protection measure has been taken for this website (pastebin.com) according to decision nr. 2012/27976 dated 08/03/2012 of “Ankara CBS” has been implemented by the Information and Communication Technologies Authority.

Wikimedia blog sayfasında 02 Kasım 2017 tarihinde yasağın 6 ayının dolmasıyla ilgili yayınladığı yazı

https://blog.wikimedia.org/tr/2017/11/02/turkiyeden-vikipediye-erisim-engeli-halen-devam-ediyor/

Engelli web sitesinin web archive sitesindeki kayıtlardan gerekli yasaklı sayı sitesi rakamlarına ulaşabilirsiniz.

https://web.archive.org/web/20161013103821/https://engelliweb.com/istatistikler/

World Cities Expo İstanbul’17
http://www.worldcitiesexpo.istanbul/tr/ana-sayfa

Yorum Yazın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir