ExoMars görevi devam ediyor

Rus uzay kurumu ile Avrupa uzay kurumlarının ortaklaşa yürüttüğü mars projesi ExoMars devam ediyor.

İlk aşamaya geçildi ve şu an için devam ediyor. Bazı sonuçlar elde edildi.

Öncelikle görevin amacı Mars gezegeninde yaşam var mıydı sorusuna cevap aramaktı. Ayrıca gezegenin yapısı atmosferi vb bilimsel ölçümler yapılacaktı.

Görev için kullanılan araç 3 farklı uzay aracının birleşiminden oluşuyordu. Bu araçlardan Schiaparelli uzay aracı 19.10.2016 tarihinde mars yüzeyine indi. Fakat uzay aracından sinyal alınamadı.

NASA’ya ait Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) mars yörüngesinde dönen gözlem uydusu aracın yerini tespit etti. Görüntülerde aracın yere çakıldığı tespit edildi.

Schiaparelli uzay aracı görevini başaramamış oldu. Fakat yörüngedeki TGO uydusu gözlem ve ölçümlerine devam edecek. Görev bütünüyle başarısız oldu denemez. Hatta görevin çok büyük oranda başarılı olduğu açıklandı.

Schiaparelli aracının ana görevi mars yüzeyine iniş için test aracı olacak olmasıydı. Rus uzay ajansı daha önce defalarca mars yüzeyine inmeye çalışmış ve başaramamıştı. Mars yüzeyine başarılı inişi gerçekleştiren tek kurum NASA’dır.

Avrupa uzay kurumu ve Rus uzay kurumu iniş esnasında gerekli bilgilerin alındığını hataların giderileceğini açıkladılar.

2020 yılında ise asıl görev gerçekleştirilecek. Mars yüzeyine başarılı bir iniş gerçekleştirilip yüzey ve atmosfer analizi gibi birçok testin gerçekleştirileceği belirtiliyor.

Bu gelişmelere bakarsak dünya uzay çalışmalarında nereye doğru gidiyor görebiliyoruz.

Öncelikle dünyadaki gelişmiş ülkelerin hedefinde Mars gezegenine yerleşme fikri olduğu açıkça görülüyor.

Bir yanda ABD bir yanda ise Rusya ve ortakları görülüyor. Bir zamanlar aya inme yarışının bir benzeri Mars gezegenine yerleşme şeklinde tekrar ediyor.

Şu an TGO uzay aracı yüzeyi inceliyor haritalandırıyor ve yerleşilecek en uygun yerleri tespit etmeye çalışıyor.

ABD yarışta önde görülüyor. Bu olayda görüldüğü gibi Mars gezegeninde oluşan bir kazayı tespit edebilecek kadar Mars gezegenini sürekli gözetimi altında tutabiliyor.

Rusya Avrupa ile ortaklaşa yaptığı ExoMars projesiyle beraber yörüngeye oturttuğu TGO uzay aracı ile aynı konuma ulaşmış görülüyor. NASA kadar olmasa da ciddi bir başarı elde etmiş diyebiliriz.

Mars için Çin uzay ajansı da yoğun çalışmalar yapıyor. Ayrıca Japon uzay kurumu, Hindistan gibi ülkelerinde uzay çalışmaları yoğun bir şekilde devam ediyor.

Rusya sürekli kendine ortaklar bularak projelerini yürütmeye çalışıyor gibi görünüyor. Bir görevde Avrupa bir başka görevde Çin veya Hindistan gibi ülkeleri kendine ortak olarak alabiliyor.

Büyük ihtimal Çin veya Hindistan ya da her ikisiyle birlikte Mars gezegenine yerleşme denemesi yapacak gibi duruyor.

Bir yandan batılı devletler bir yandan doğu devletleri uzayda mars konusunda yarışmaya girmiş durumdalar.

Dünya devletleri çok büyük sorunlar çıkmazsa bu yüzyılın sonunda güneş sistemini kendi aralarında paylaşmış ve yerleşmiş olacak. Önümüzdeki yüzyıllarda ise hedef kendi güneş sistemimiz dışına çıkmak olacaktır.

Dünya bu konularda birbiriyle yarışıyor teknoloji geliştiriyorken bizim ne konuştuğumuz ortadadır. Bu durum böyle sürerse tüm insanlık dünya dışında bir yerlere yerleşirken dünyada kalacak olanlar içinde bizler olacağız sanırım.

Notlar:
ExoMars ile ilgili tüm gelişmelerin takip edildiği resmi sayfa
http://exploration.esa.int/mars/

Avrupa uzay kurumu (ESA – European Space Agency )
Resmi web sitesi:
http://www.esa.int/ESA

Rus uzay kurumu (Roskosmos )
Resmi web sitesi:
http://en.roscosmos.ru

Yorum Yazın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir